Az emberi szokások – beleértve az étkezési szokásokat is – lassan változó dolgok. De ha olyan rendkívüli helyzet kényszeríti ki, mint amilyet a járvány okozott, akkor a családok gyorsan kényszerülnek átértékelni a megszokott rutint. Azt is, ami a bevásárlással, főzéssel, élelmiszer tárolással kapcsolatos.

Erről az izgalmas, és még napjainkban is zajló folyamatról készít anonim felmérést a NÉBIH. Azt szeretnék dokumentálni, hogyan változtak a magyar családok táplálkozási szokásai és életmódja a karantén helyzet miatt. A kérdésekből látszik, hogy melyek a fő problémák: többen panaszkodnak, hogy többet esznek a stressz és az unalom miatt. Mások hiába akarnak tudatosak, lenni, sajnos nem engedhetik meg maguknak a drága házhoz szállítást vagy a friss zöldségeket. Az összkép biztosan nagyon árnyalt lesz, és majd megtudhatjuk belőle, hogy jó vagy rossz szokásokat alakítottunk ki. Ha ezekkel szembesít a végeredmény, akkor még mindig nem késő változtatni, tudatosabbá tenni a főzéssel, a maradékok felhasználásával kapcsolatos régi gyakorlatot. Korábban a NÉBIH szakmai példatárral segítette a vendéglátó szakmát, most pedig a háztartások tanulhatnak egymástól.