A karácsonyi ünnepkör kiválóan alkalmas arra, hogy a gyerekekkel együtt készüljenek az ételek. A legkisebbek ilyenkor nemcsak a főzés csínját-bínját tanulhatják meg, hanem megtapasztalhatják azt is, hogy mennyi munkába és fáradságba kerül, ameddig az alapanyagokból elkészül az ebéd. És ha megismerik a főzés élményét, akkor remélhetjük, hogy figyelni fognak arra is, minél kevesebb étel végezze a kukában. Ehhez a NÉBIH többféle módszert javasol, például a maradékok fagyasztását, vagy annak pontos felmérését, hogy mekkora ételmennyiséget fog elfogyasztani a család.

Riasztó adat, hogy Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, jelentős része a családoknál: egy átlagos magyar háztartásban fejenként 68 kg élelmiszert dobunk ki. Jellemző, hogy az ünnepi időszakban az átlagosnál is több élelmiszer végzi a szemetesben.