Így hívták a kenyeret régen, és a lényeg semmit nem változott. Örvendetes viszont, hogy az egészséges életmód mai divatjának köszönhetően reneszánszukat élik a kovásszal készült pékáruk. Ezt térképezte fel a legfrissebb kutatás, amelynek összegzéséből az is kiderült, hogy az adalékmentesség, a természetes alapanyagok és a hagyományos eljárással készülő termékek egyre jobban felértékelődnek a magyar vásárlók körében.

A válaszadók fele szerint az adalékmentes kenyerek, zsömlék, kiflik fogyasztása mellett szól az, hogy azok testbarátok, természetes anyagokat tartalmaznak, jobb lesz tőle a közérzetünk, garantáltan jó minőségűek. A megkérdezettek harmada szerint az is fontos, hogy ezeket a termékeket a gyerekek is bátran ehetik.

A dietetikus szakemberek azt tanácsolják, hogy a fehér kenyér helyett érdemes a teljes kiőrlésűt választani, mert a nagy rosttartalmú kenyér jobban laktat. Bár a csomagolt pékáruk megítélése még elég vegyes a vásárlók körében, ezeknek az az egyik előnye, hogy szerepel rajtuk, miből készültek.