Nemcsak a hazai hatóságok figyelik és ellenőrzik rendszeresen az élelmiszeripari termékek minőségét, megbízhatóságát, az alapanyagokat és a belőlük készült ételeket, hanem az Európai Unió illetékes szerve is. Már 39 éve működik nagyon eredményesen az az élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszer (RASFF), amelyik az ellenőrök, de akár a fogyasztók jelzései alapján akkor adja ki a nemzetközi riasztást, ha egy terméknél kockázatot vagy veszélyt tapasztal. A szervezet rendszeresen összesíti riasztási jelentéseit. A tavalyi adatokat most hozták nyilvánosságra, és ezeket közölte honlapján az RASFF-el szorosan együttműködő NÉBIH is. A számok alapján elégedettek lehetünk: 2017-ben csaknem négyezer bejelentést kaptak az uniós ellenőrök, és ennek kevesebb, mint 0,7%-a volt magyar előállítású termék.

Ez szám szerint 147 hazai vonatkozású ügyet jelentett, ami 123 esetben kapcsolódott élelmiszerhez. Főként baromfihúsoknál és egyéb baromfitermékeknél, tojásnál és tojásból készült termékeknél találtak problémákat, valamint néhány étrend kiegészítőben. Az uniós átlaghoz viszonyítva kisebb számban kellett gabonatermékekkel és pékáruval kapcsolatban intézkedni. Tavaly összesen 26, Magyarországon előállított termékkel kapcsolatban merült fel élelmiszerbiztonsági hiányosság. Ez a szám közel annyi, mint a megelőző évben volt.
Az RASFF éppen azért jött létre, hogy az uniós tagállamok élelmiszerbiztonsági hatóságai között a lehető leggyorsabb legyen az információáramlás. Ennek a riasztási rendszernek köszönhetően ha egy tagállamban kockázatos terméket találnak, és azt visszahívják a forgalomból, arról azonnal értesítik a többi ország hatóságát is, hogy megtehessék a szükséges lépéseket. Így számos élelmiszerbiztonsági kockázatot még azelőtt sikerült elhárítani, hogy a nem megbízható alapanyagok, vagy a belőlük készült ételek gondot okozhattak volna a fogyasztóknál, a vendégeknél.