A húsvéti ünnepkör zárásaként, az azt követő 50. napon ünneplik a katolikusok a Szentlélek eljövetét. A legtöbb vallás megemlékezik valamilyen formában a nyári napfordulóról, ami az egyik legjelentősebb pogány ünnep volt. Ennek hagyományai oldódtak fel például a pünkösdi király választásban, a tavaszköszöntések változatos formáiban, a májusfa állításban.

Velünk élnek a tradicionális pünkösdi ételek is, amelyek közül kiemelkedik a termékenység szimbóluma, a tojás. Sárgájával készült az ünnepi asztalról elmaradhatatlan fonott kalács, amit helyenként sósan sütöttek, és tejföllel megkenve fogyasztották. De ilyenkor készítettek először az esztendőben gyenge jércéből rántott csirkét is, más vidékeken bárány, birka, fiatal liba gyönge húsa volt az ünnepi étel legfontosabb kelléke.

A pünkösdi asztal finomságaiban így élnek tovább az ősi szokások, hagyományok.