Az étkezés nemcsak táplálkozás. Hanem örömforrás is kellene, hogy legyen. Különösen gyermekkorban, amikor kialakulnak, és talán egy életre rögzülnek az étkezési szokások.

Éppen ezért megdöbbentő, hogy milyen eredménnyel zárult az a felmérés, amelyik azt vizsgálta, hogy mennyi idő jut az ebéd elfogyasztására az iskolákban. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a tavalyi tapasztalatok alapján készítette el az országos iskolai menzakörképet, amiből a lehangoló adatokat szeptemberben tárták a szakmai közvélemény elé. A felmérés tanúsága szerint az elhúzódó tanórák, az étkezdék megközelítése és a sorbanállás mind attól veszik el az értékes perceket, hogy a gyerekek nyugodt körülmények között, az ételre koncentrálva, és ne kapkodva étkezzenek. A tavalyi időmérlegek azzal az elszomorító eredménnyel zárultak, hogy a gyerekeknek átlagosan 28 percük van arra, hogy megkapják és elfogyasszák a levest és a főételt, utána pedig a gyümölcsöt. De ennél is megdöbbentőbb, hogy még 2017-ben is volt olyan iskola, ahol 10 perc alatt kellett megebédelniük.

Ez elsősorban nekik nem jó, de azok számára sem kedvező állapot, akik az ételt készítik és felszolgálják. Mert kutyafuttában még a legfinomabb ebéd sem lehet ízletes, de különösen nem támogatja az egészséget a kapkodva elfogyasztott étel. Szakemberek szerint az lenne az ideális, ha 45 perc jutna a déli étkezésre.