Hámozd meg, vagy párold meg, vagy dobd ki – Amerikában ezt tanácsolják a friss gyümölcsök, zöldségek fogyasztóinak, akik nemcsak egészséges, hanem biztonságos alapanyagokat akarnak választani. Ez azért túlzás, és indokolatlan pazarláshoz vezetne, ha mindent a kukába hajítanánk, amit sem hámozni, sem párolni nem akarunk.

Nem is kell lemondanunk a lassan érő sárgabarackról, a májusi cseresznyéről és a korai meggyről. A szezonális zöldségekről sem, csak tudatosan kell megválasztanunk azt a módot, ahogyan biztonságossá tesszük a fogyasztásukat. A legegyszerűbb és az ösztönösen követett módszer az alapos megmosás, áztatás vagy folyó víz alatti tisztítás. A zöldségek, gyümölcsök felszínén esetleg megtelepedett kórokozók ilyenkor vagy a lefolyóban végzik, vagy annyira felhígulnak, hogy már nem ártanak. Sem az egészségnek, sem az étkezés örömének.