Mikor van a legalkalmasabb időpont bevenni a vitaminjainkat?

A tél és a hideg idő beköszöntével túlnyomó többségünk vitaminokat szed, hogy szervezetünk akadály nélkül leküzdhesse az időszakkal járó vírusos és bakteriális támadásokat.
Nem minden vitamin bomlik le ugyanolyan módon a testben, ezért célszerű tudni, hogy mikor érdemes beszedni a legjobb hasznosulás érdekében.

Multivitamin készítmények:
A multivitamin készítmények vegyesen tartalmaznak zsírban- és vízben oldódó vitaminokat egyaránt, emiatt a legjobb időpont a bevételükre ebédelés előttre tehető. Ebben az időpontban már minden benne található elem maradéktalanul fel tud szívódni.

Zsírban oldódó vitamin készítmények:
A legalkalmasabb időpontja a zsírban oldódó vitaminok szedésének az esti étkezés idejére tehető.
Ezek a típusú vitaminok testünkben kizárólag zsírok jelenlétében képesek feloldódni, ezért célszerű olyan étkezéssel egyidejűleg bevenni, ami tartalmaz telített- vagy telítetlen zsírsavakat is.
Feloldódásuk után bekerülnek a véráramba, majd esszenciális feladatokat látnak el. Ezek a vitaminok az A-, E-, D-és K-vitamin.
Az extrán bevitt mennyiséget a májunk tárolja.

Vízben oldódó vitamin készítmények:
Vízoldékony vitaminok legjobban az üres gyomorban oldódnak, így reggel egy pohár vízzel bevéve vagy étkezés előtt fél órával, esetleg étkezés után két órával célszerű bevenni őket a legjobb hasznosulás érdekében.
Ezek a vitaminok pl. a C- és B- vitaminok, valamint a folsav. Szervezetünk a számára szükséges mennyiséget egyből tudja hasznosítani, azonban a többletként bevitt mennyiséget nem tárolja tovább, vizelettel távozik testünkből.

Mit ne tegyünk, amikor vitaminokat szedünk?
A vitamin készítmények javíthatják általános immun állapotunkat, de bizonyos vitaminokrat nagyon könnyű túladagolni, így mellékhatásokat okozva. Ebből adódóan soha nem szabad a napi ajánlott mennyiségnél többet beszedni!
Kiegyensúlyozott egészséges táplálkozással a napi vitamin és ásványanyag szükséglet nagy százaléka tél idején is fedezhető, így fontos a táplálékban található mennyiségeket is számba venni.