Az óvodai és iskolai étkeztetésben elért eredményeinket szeretnénk megosztani az érdeklődő szülőkkel, pedagógusokkal is. Meggyőződésünk, hogy az egészséges táplálkozásra nevelésben mindnyájunknak szorosan együtt kell működnünk. Ezért gyűjtjük folyamatosan itt receptjeinket, az otthoni főzésben is használható praktikáinkat, hogy ezzel is segítsük a gyermekeink egészséges és kiegyensúlyozott étrendjének kialakítását. Receptjeink a 7-10 éves korcsoportra szabtuk.

 

Receptek

 

Bio köleses csirkemájas ravioli laktózmentes hagymamártásban

Összetevők (1 adagra) Búzaliszt 100g Só 0,6g Tojás 1db Köles 40g Csirkemáj 100g Majoranna 0,6g Fekete bors 0,2g Fokhagyma 4g Laktózmentes tej 1,5% 60ml Aszalt paradicsom 10g Újhagyma (zöldje) 10g Lisztből, tojásból gyúrt tésztát készítünk, majd egy órán át a hűtőben pihentetjük. A kölest sós, lobogó forró vízben készre főzzük. A csirkemájat hagymával és készre sütjük. A kész csirkemájat aprító gépben pürésítjük, majd a készre főzött kölessel összekeverjük ...

Bővebben »



Pásztor bulgur tejfölhabbal és kolbászmorzsával

Hozzávalók (1 adagra): Bulgur 60g Vöröshagyma 6,25g Só 0,3g Édes-nemes pirospaprika 1,25g Burgonya 50g Fokhagyma 0,5g Pulyka szárazkolbász 60g Tejföl 20ml Tej 10ml   Ez a főétel a már jól ismert pásztor tarhonya továbbfejlesztett változata, melyben a fő alkotórészt és energiaértéket adó, finomított lisztből készülő száraztésztát kicseréltük a biológiailag értékesebben előállított búzára. A bulgur felhasználása talán mára már egyre gyakoribb, köszönhetően a növekvő számban előforduló tudatosan táplálkozó ...

Bővebben »



Sajttal szórt sült zöldséges hal, petrezselymes burgonyával

Tökéletes példa arra, hogy egy ideális ebéd menüt elfogyasszunk. A tonhal az omega- 3 zsírsav és a fehérjebevitelért felelős, a zöldségek hozzá segítenek a napi 4 adag zöldségfogyasztás 1 adagjának kiváltáshoz, a sajt a napi fél liter tejterméknek megfelelő kalcium bevitel megvalósulásának egy részét fedezi. Petrezselymes burgonyával körítettem, mely a szénhidrátok csoportjába tartozik, ami a legfőbb energia forrásunknak tekintendő.

Bővebben »



Sütőzacskóban sült csirke, sült zöldséges tésztával

Az alábbi recepttel szeretném bemutatni, hogy hogyan leplezhetjük a sótlanságot, ezzel segítve egészségmegőrzésünket. A zöld és szárított fűszerek bátor használata, a fokhagymával való olajos pácolás, valamint a pirítási művelet segít minket abban, hogy ételeink elkészítéséhez minél kevesebb sót használjunk fel.

Bővebben »



Tonhalkrém

Minden korosztályt megosztó alapanyagból is kijöhet egy tökéletes fehérjedús reggeli szendvicskrém, különösebb hozzávalók felhasználása nélkül. A tonhal intenzív ízét a főtt tojás, mustár, citromlé és a petrezselyem hozzáadásával teljesen kiküszöbölhetjük, és máris tálalhatjuk a család azon részének, aki ezidáig kerülte a hallal készült ételek minden formáját.

Bővebben »



Cukkini krém

Sokszor okoz Önnek fejtörést, hogy a reggeli szendvicset hogyan lehetne felvágott nélkül elképzelni úgy, hogy a gyermek is kedvére elfogyassza és még hasznos fehérjedús reggeli is legyen számára, értékes vitamin és ásványi anyagokkal? Következő receptemnek, a gyerekek körében nem igen kedvelt cukkini ad alapot, melyet a póréhagymás vajon párolás és a tejtermékek hozzáadása segít, hogy egy izgalmasabb ízvilágot kapjanak a gyermekek.

Bővebben »



Magyaros burgonyaleves tarhonyával

A magyar leveskúltúra méltán híres széles palettájáról. Étvágygerjesztő és emésztést segítő hatásuk vitathatalan, ahogyan ennek a levesnek is a régmúltban keresendő eredete.

Bővebben »



Spenótos csirkeragu zöldséges-tojásos barna rizzsel

A barna rizs már az ázsiai kultúra szerves részét képezi, itt az idő, hogy a magyar gasztronómiába is bekerülhessen értékes vitamin és ásványi anyag tartalma miatt, nem beszélve magas rosttartalmáról, mely segíti az emésztést. Az alábbi recept egy tökéletes választás ahhoz, hogy hogyan kedveltessük meg a családdal.

Bővebben »



Spagetti csirkés-zöldséges mártással

Alábbi receptünkkel egy egyszerűen és gyorsan elkészíthető szaftos spagetti receptjét szemléltetjük. A felhasznált zöldségek sokszínűségével, a szivárvány minden skáláját feltudjuk építeni és olyan zöldségeket is megkedveltetni a családdal, ami nyersen nem biztos, hogy elnyerte tetszését.

Bővebben »



Tejszínes zöldbabfőzelék stefánia vagdalttal

A magyar gasztronómia szerves részét képezik a főzelékek, amit a közétkeztetés sem mellőz. Ez a főzelék nem a megszokott sűrítési eljárások valamelyikével készült, hanem a kukoricakeményítő és a főzőkrém együttese biztosítja a megfelelő állagot.

Bővebben »