Sok olyan kézbe kerül fakanál manapság, amelyikben ez nem volt szokásos. Van idő és alapanyag, és a rendkívüli helyzet rendkívüli tulajdonságokat hoz ki az emberekből. Sokan próbálkoznak az otthoni főzéssel, akik a tévék főzősműsorain nőttek fel. Abban a hitben, hogy ez egy vidám, könnyű szakma, és néhány perc alatt csodákat lehet varázsolni a tányérra.

Hát nem. A főzés – akár háztartási körülmények között, akár nagyüzemben – komoly és nehéz hivatás. Amit tanulni és tudni kell, mert nem az az első lépés, hogy kidíszítjük a tányért. Az alapoknál kell kezdenie annak is, aki főzni szeretne a családjának, ahogyan ezt teszik a hivatásos szakácsok is a pályájuk elején. Érdemes elővenni a polcokon felvágatlanul sorakozó, divatos szakácskönyveket, elsőként azokat, amelyek az alapokkal kezdődnek. A kényszerű bezártság egyik pozitív hozadéka lehet, hogy mostantól jobban megbecsüljük azokat, akiknek az a szakmája, hogy főznek ránk.