A vendéglátás a jelenlegi járványhelyzetben az elvitelre vagy a házhoz szállításra korlátozódik. A vendéglátók csomagolnak, a vendég pedig otthon fogyasztja el az ételt. Ami a folyamat eleje és vége között történik, az számtalan élelmiszerbiztonsági kockázatot rejt.

Ezért külön előírások vonatkoznak az étel előállítóira, a szállítókra és a fogyasztókra is.Az éttermektől továbbra is megkövetelik az élelmiszerek lejárati idejének nyilvántartását, és lejárt fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idejű termék továbbra sem szállítható ki. Az ételeket biztonságosan záródó csomagolásban, tiszta, fertőtlenített járművel kell eljuttatni a megrendelőnek, és törekedni kell arra, hogy a szállítási idő a lehető legkisebb legyen.

Jellemzően műanyag dobozokat használnak a csomagoláshoz, amelyekben a forrón betálalt ételek bepárásodnak. Ezért ezeket az átvétel után azonnal ki kell nyitni és szellőztetni, az ételt pedig lehetőleg egy üveg tányérról ajánlott elfogyasztani. A műanyag doboz nem helyettesíti a tányért, az étkezéshez használt késsel felsérthetjük annak alját vagy oldalát, és az étellel együtt megehetjük a mikroszemcséket.

Az a fogyasztó, a vendég egyéni felelőssége, hogy használat után a műanyag csomagoló anyagokat a szelektív hulladékgyűjtőbe tegye.