A Száraz november ne tévesszen meg senkit: csak az alkoholtól való egy hónapos tartózkodást javasolják szervezői. Ezt azért fontos leszögezni, mert valamilyen félreértés folytán az emberek azt hiszik, hogy csak nyáron szükséges a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás. Pedig az őszi, téli hónapokban is nélkülözhetetlen szervezetünk egészséges működéséhez a napi 2-3 liter folyadék.

A hűvös időben nem érzékeljük annyira a szomjúságot, mint a nyári kánikulában, pedig a hideg is fokozza a szervezet vízvesztését. Például azért, mert a belélegzett levegő alacsony-, a szervezetünk viszont magasabb víztartalmú, ezért a kilélegzett levegő párájával is növeljük a vízveszteséget. Ugyanezt okozza a téliesebb levegőn tett sport, mozgás, kirándulás, mert ilyenkor a szervezetünk az izomműködéskor keletkező hőt is hűtéssel ellensúlyozza.

Az az ideális állapot, ha azonos a szervezetbe bevitt és az onnan leadott vízmennyiség. Hála az emberi szervezet vízháztartását szabályozó mechanizmusoknak, a folyadék-egyensúly általában megvalósul, vagyis egy nap alatt a vízvesztés nem haladja meg a testtömeg 0,2 százalékát. De ezt tudatosan is fenn kell tartani: napi 8 pohár vízzel.