Folyamatosan figyeljük a közétkeztetéssel, vendéglátással, élelmiszerkészítéssel és élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos híreket és aktualitásokat.  Itt találhatják azon szemelvényeket, melyek temtikája kapcsolódik tevékenységünkhöz, valamint itt összegezzük a cégcsoporttal kapcsolatos legfrisebb híreket is.

 

Aktuális hírek

 

Főzni jó, de tanulni kell!

Sok olyan kézbe kerül fakanál manapság, amelyikben ez nem volt szokásos. Van idő és alapanyag, és a rendkívüli helyzet rendkívüli tulajdonságokat hoz ki az emberekből. Sokan próbálkoznak az otthoni főzéssel, akik a tévék főzősműsorain nőttek fel. Abban a hitben, hogy ez egy vidám, könnyű szakma, és néhány perc alatt csodákat lehet varázsolni a tányérra. Hát nem. ...

Bővebben »



A régi praktikák

A bőség pazarlásra szoktatja az embert, a szükség azonban megtaníthatja a takarékosságra, a beosztásra. Az élelmiszerpazarlás fogalma és gyakorlata néhány hét alatt új tartalmat kapott, és ezzel párhuzamosan került előtérbe a takarékoskodás, az élelmiszerekkel, az ételekkel való tudatos gazdálkodás is. Ez a mindennapi étkezésünkkel kapcsolatban felértékelte a maradékok jelentőségét. Azt, a már nem szükséges ételt, amit ...

Bővebben »



Gasztroforradalom a készételek piacán is

Nemcsak az autók és mobiltelefonok piacán ment végbe a robbanásszerű technikai fejlődés, hanem az élelmiszeriparban és a feldolgozóiparban is. Ma már a készételgyártás olyan dolgokra képes, amelyekre senki használná a „konzerv” szót. Amikor az ételeknek nemcsak a mennyisége, hanem a minősége is fontos, és ezzel együtt az élelmiszerbiztonság is szempontja lesz a fogyasztásnak, akkor felértékelődnek a ...

Bővebben »



Vissza a normális táplálkozáshoz!

Számtalan diétáról és gasztrotrendről derült már ki, hogy nemcsak hatástalan, hanem ártalmas is. A legújabban hódító flexitarianizmus azonban teljesen mentes a szélsőségektől, és nemcsak elfogadni, hanem betartani is könnyű. A rugalmas táplálkozás ugyanis olyan, mint amilyennek az egészségesnek lennie kellene. Az étkezések zömét a rostdús táplálékok alkotják, az ásványokban, vitaminokban, természetes szénhidrátokban, növényi fehérjékben gazdag ...

Bővebben »



A böjt jótékony hatása

Február 26-án, hamvazószerdán kezdődött el a húsvétot megelőző nagyböjt. A vallási előírás szerint az egészséges felnőtteknek ebben az időben tartózkodniuk kell a hústól, az időseknek és a betegeknek viszont az állapotuknak megfelelően kell táplálkozniuk. Bölcs össztársadalmi tudás is indokolja a húsmentességet, hiszen a farsang nem a megtartóztatásról szólt. Az egészséges egyensúlyra törekvés azt kívánja az étkezésben ...

Bővebben »



Addiktív ételek

Függni nemcsak ártalmas dolgoktól lehet. Egy kutatás szerint vannak olyan ételek is, amelyek addiktívak. Amelyek evését akkor sem tudjuk abbahagyni, ha már jól laktunk, de a szemünk és a szánk még tovább kívánja. Az első helyen a pizza áll. Mögötte a csokoládé, a csipsz, a sütemények és a jégkrémek, a sült hasábburgonya, a sajtburger, a ...

Bővebben »



Ételosztás a Groupama Arénában

Február 12-én szerdán, a Ferencvárosi Torna Club és az Ökumenikus Segélyszervezet közös szervezésében ételosztást tartottak a rászorulók részére, a GasztVitál cégcsoport támogatásával. Az eseményhez önkéntesként csatlakoztak Olimpiai világbajnok rövidpályás gyorskorcsolyázóink  Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor és zöldfehér-érzelmű ismert zenészek, sportolók. Rövid összefoglaló videó az eseményről:

Bővebben »



Farsangi vigalmak

A farsang a mulatságok, a bálok, a lakomák ideje, ami vízkereszttől hamvazószerdáig tart. Vidám télbúcsúztatás a húsvétot megelőző böjt előtt. A mohácsi busójárás, a velencei karnevál és az ilyenkorra időzített disznóvágások őrzik tovább az évszázados tradíciókat. A farsang őshazája Itália volt, eredete pedig a rómaiak szaturnáliáig vezet vissza. Szaturnusz isten tiszteletére hétnapos örömünnepet tartottak Rómában, ez terjedt ...

Bővebben »



Innovációk a jövőbe

Idén február első hetében rendezték meg a SIRHA vendéglátóipari szakkiállítást. A Hungexpo Zrt. és a Trade magazin közös szervezésben idén negyedik alkalommal hirdették meg a Sirha Budapest nemzetközi innovációs termékversenyt. A pályázatra 5 kategóriában lehetett nevezni: 1. Élelmiszer és ital 2. Sütőipari-, és cukrászati termékek 3. Technológiák (konyhagépek, sütőipari berendezések, élelmiszeripari technológiák, higiéniai technológiák, szoftverek) 4. Szállodaipari termékek, bútorok, textilek, dekoráció, asztali teríték 5. Csomagolóipar ...

Bővebben »



Angol példa a gyermekkori elhízás megállítására

Nemcsak magyar reflex, hogy ha vonatra szállunk, azonnal előkerül az elemózsia. Már nem az otthon csomagolt szendvics, hanem a vasútállomáson vásárolt péksütemény. Friss hír, hogy Angliában egy törvényjavaslat megtiltaná a tömegközlekedési eszközökön az étel- és italfogyasztást, hogy ezzel is visszaszorítsák a gyermekkori elhízást. Emellett a nassolnivalók csomagolásán feltüntetnék a termékek kalóriatartalmát is. Ott is létezik népegészségügyi termékadó ...

Bővebben »