Folyamatosan figyeljük a közétkeztetéssel, vendéglátással, élelmiszerkészítéssel és élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos híreket és aktualitásokat.  Itt találhatják azon szemelvényeket, melyek temtikája kapcsolódik tevékenységünkhöz, valamint itt összegezzük a cégcsoporttal kapcsolatos legfrisebb híreket is.

 

Aktuális hírek

 

Mesterséges intelligencia is segíti az élelmiszerbiztonságot

Nemcsak kenyeret sütni tanultunk meg a karantén alatt, hanem egyfajta érzékenységet is az élelmiszerbiztonság iránt. Reméljük, tartós lesz az a figyelem, amivel ételeinket, alapanyagainkat illetjük a vásárláskor és a fogyasztáskor, a tároláskor is. A tapasztalatokat, és az újraindult életben szerzett kirívó eseteket egyszerűen jelenthetjük ma már az illetékes hatóságnak, a NÉBIH-nek, mert július 1-én új chat ...

Bővebben »



Te is segíthetsz a fölösleges élelmiszerrel

A koronavírus járvány ideje alatt sok háztartásban halmozódtak fel jelentős élelmiszerkészletek. Olyan mennyiségű liszt, cukor, tészta, amelyekről mára, a normális életre visszatérve kiderült, hogy fölöslegesek. Ám senki nem szeretné a kukába dobni azokat az alapanyagokat, amelyek még felhasználhatók, és hasznosak lehetnek egy nélkülöző családban. Ezért indította el adománygyűjtési akcióját a NÉBIH és a Magyar Élelmiszerbank ...

Bővebben »



A biztonságos közösségi étkezés új dimenziója

Nemcsak a kézmosás helyes gyakorlatát tanultuk meg az elmúlt hónapokban, hanem a higiénia napi rutinját is. Ami háztartási méretekben elvárható minimum, annak felturbózott változata érvényes az éttermekre, ahol sok ember van egy zárt térben. A vendéglátásban dolgozóknak nem jelenthetnek újdonságot a higiénés szabályok: a kézmosás, a fertőtlenítés, a munkaruha és az eszközök elkülönítése, az élelmiszerek ...

Bővebben »



Piros pünkösd napján

A húsvéti ünnepkör zárásaként, az azt követő 50. napon ünneplik a katolikusok a Szentlélek eljövetét. A legtöbb vallás megemlékezik valamilyen formában a nyári napfordulóról, ami az egyik legjelentősebb pogány ünnep volt. Ennek hagyományai oldódtak fel például a pünkösdi király választásban, a tavaszköszöntések változatos formáiban, a májusfa állításban. Velünk élnek a tradicionális pünkösdi ételek is, amelyek közül ...

Bővebben »



Az vagy, amit megeszel

A mondás minden ételre igaz, amivel tápláljuk testünket. A nehéz, zsíros falatok utáni kóma mindenkinek ismerős, és már egyre többen tapasztalják az ellenkezőjét is, azt, hogy jótékony hatása van egyes élelmiszereknek.  A fűszerek, a gyógynövények esetében pedig még gyógyító hatásról is tudunk. Több kutatás is igazolta, hogy a sok zöldséget, friss, vagy akár aszalt gyümölcsöt, hüvelyeseket, teljes ...

Bővebben »



A jó gyakorlat tanulható

Az emberi szokások – beleértve az étkezési szokásokat is – lassan változó dolgok. De ha olyan rendkívüli helyzet kényszeríti ki, mint amilyet a járvány okozott, akkor a családok gyorsan kényszerülnek átértékelni a megszokott rutint. Azt is, ami a bevásárlással, főzéssel, élelmiszer tárolással kapcsolatos. Erről az izgalmas, és még napjainkban is zajló folyamatról készít anonim felmérést a ...

Bővebben »



Tudatos biztonság

Hámozd meg, vagy párold meg, vagy dobd ki – Amerikában ezt tanácsolják a friss gyümölcsök, zöldségek fogyasztóinak, akik nemcsak egészséges, hanem biztonságos alapanyagokat akarnak választani. Ez azért túlzás, és indokolatlan pazarláshoz vezetne, ha mindent a kukába hajítanánk, amit sem hámozni, sem párolni nem akarunk. Nem is kell lemondanunk a lassan érő sárgabarackról, a májusi cseresznyéről és ...

Bővebben »



Anya főztje

Több, mint elfogultság, hogy mintává, etalonná válik az az étel, amit édesanyánk főzött nekünk. Lehet, hogy nem vinné át egy szigorú étteremkritikus által emelt minőségi lécet minden levese és főzeléke, de nekünk mégis az volt és maradt a legfinomabb. Szociológiai kutatások igazolták, hogy azok az ételek és ízek lesznek a legmeghatározóbbak, amelyeket életünk első három ...

Bővebben »



Az egyszerű nem mindig nagyszerű

Amikor az ebéd sok helyre műanyag edényekben érkezik, az tűnik a legegyszerűbbnek, hogy abban is fogyasztjuk el. Csak melegíteni kell, és kész. A legtöbb esetben semmiféle egészségügyi kockázattól sem kell tartani, mert a műanyagdobozok nagy része mikrózható. Egy valamit azonban nem pótol a hirtelen melegített ebéd: az étkezés élményét. Azt, amihez a teríték is hozzátartozik, az étkezésre ...

Bővebben »



A legegészségesebb szezon

Amivel a szemet gyönyörködteti az ébredő tavaszi természet, azt a föld termései a testnek kínálják. Az újhagyma és a retek, a karalábé, a spenót után megérkezett az első spárga és az eper. Olyan friss gyümölcsök, zöldségek kerülhetnek mostantól az asztalunkra, amelyek vitaminokat, létfontosságú ásványi anyagokat tartalmaznak, és velük felüdülést jelentenek az emberi szervezet számára. Hőkezelésük után ...

Bővebben »