Folyamatosan figyeljük a közétkeztetéssel, vendéglátással, élelmiszerkészítéssel és élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos híreket és aktualitásokat.  Itt találhatják azon szemelvényeket, melyek temtikája kapcsolódik tevékenységünkhöz, valamint itt összegezzük a cégcsoporttal kapcsolatos legfrisebb híreket is.

 

Aktuális hírek

 

Kevesebb élelmiszert pazarolnak a magyar háztartások

Az élelmiszerhulladék jelentős része még mindig a háztartásokban keletkezik. Erre, az el nem évülő témára hívta fel a figyelmet a NÉBIH szeptember 29-én, az élelmiszerpazarlással kapcsolatos tudatosság nemzetközi napján, amit az ENSZ kezdeményezésére nálunk idén először tartottak meg. A legújabb felmérés szerint 4 százalékkal csökkent a magyar háztartásokban az élelmiszerhulladék az elmúlt három évben, de még így ...

Bővebben »



A nassolás lehet egészséges is!

A parány, a ropi, a pogácsa, a pattogatott kukorica volt egykor a sláger, ha délutáni, esti nassolásról volt szó. Mert a társasági programhoz, a tévézéshez, a beszélgetéshez kell valami ízélmény is. Ahogy változtak az étkezési szokások, úgy finomodtak és korszerűsödtek a ropogtatnivalók is – talán csak az iskolai büfékben nem vették észre, hogy már nem ...

Bővebben »



Lezárult a nyári élelmiszerbiztonsági ellenőrzés

Az idei nyáron 12,5 tonna élelmiszert kellett kivonniuk a forgalomból az ellenőrzést végző szakembereknek, akik 4500 gyártót, forgalmazót, vendéglátót vizsgáltak. Mint mindig, most is a higiéniai szabályok megszegésével kapcsolatban találták a legtöbb problémát a turisztikai szempontból kiemelt helyeken, a gyerektáborokban. Változatlanul az a legnagyobb gond, hogy a lejárat után akarják forgalmazni a kereskedők az élelmiszereket, ...

Bővebben »



A helyben termelt élelmiszer a kulcsa a jövő közétkeztetésének

Az Európai Unió 2030-ig szóló új biodiverzitási stratégiája a biogazdálkodás kiterjesztésével igyekszik megóvni az élővilág sokféleségét. A termelőtől a fogyasztóig a méltányos, egészséges és környezetbarát élelmiszerrendszerért nevet viselő program jól rímel arra a gyakorlatra, ami a koronavírus-járvány alatt erősödött meg szerte a világon: a helyi termékek kerültek előtérbe a családi és a közösségi vásárláskor is. ...

Bővebben »



Szalmonella, a nyári mumus

Még nem is volt olyan régen, hogy a nyári szezonhoz, a fagylaltozáshoz sajnos hozzá kellett számítani a szalmonellafertőzést. Az elavult fagylaltkészítési technológia, és a cukrászok nemtörődömsége volt az oka, hogy a nyers tojással készült fagylaltok kedvelői nem ritkán a kórházakban kötöttek ki. Mára ez a rizikó szerencsére a múlté, mert a cukrászok megtanultak biztonságosan fagylaltot készíteni, ...

Bővebben »



Receptre írva – így főznek a Bethesda Gyermekkórházban

Nincsen már sztár szakácskönyv nélkül, betegség ajánlott ételek nélkül, évszakok, helyzetek, nemzetközi konyhák receptgyűjtemény nélkül. A könyvpiac e sajátos szegmensében most mégis üdítő kivételt jelent egy szakácskönyv, amelynek nemcsak a receptjeit érdemes kipróbálni. Hanem a mögötte meghúzódó társadalmi felelősségvállalást is. Röviden így lehetne összefoglalni a Bethesda Gyermekkórház különleges szakácskönyvét, ami az idei Semmelweis napra jelent meg. ...

Bővebben »



Jelölések segítik a tudatos választást

A tudatos táplálkozás a tudatos  vásárlással kezdődik. Azt már tudjuk, hogy az a legfrissebb, ami hazai földben termett, és onnan került a piacokra, a boltokba. A vásárlók tájékoztatását azzal is segítik, hogy július 15-től a pultból kínált baromfi-, juh- és kecskehúsok esetében is fel kell tüntetni a származási országot, a csomagolatlan formában (lédig) árusított zöldségeknél ...

Bővebben »



A plusz kilók, mint nyaralási emlék

Nyaraláskor talán nem kell annyira figyelni a szükséges folyadékmennyiségre, mert a forrósághoz,  a lazításhoz óhatatlanul hozzá tartozik a limonádé, a víz, a gyümölcslé és a gyümölcsleves, de még a fröccs is. Egy kánikulai napon még azok is észrevétlenül megisznak 2-3 liter folyadékot, akik egyébként nem érzik szomjasnak magukat. Az étkezés azonban nem ennyire egyértelmű. A lazább ...

Bővebben »



Mesterséges intelligencia is segíti az élelmiszerbiztonságot

Nemcsak kenyeret sütni tanultunk meg a karantén alatt, hanem egyfajta érzékenységet is az élelmiszerbiztonság iránt. Reméljük, tartós lesz az a figyelem, amivel ételeinket, alapanyagainkat illetjük a vásárláskor és a fogyasztáskor, a tároláskor is. A tapasztalatokat, és az újraindult életben szerzett kirívó eseteket egyszerűen jelenthetjük ma már az illetékes hatóságnak, a NÉBIH-nek, mert július 1-én új chat ...

Bővebben »



Te is segíthetsz a fölösleges élelmiszerrel

A koronavírus járvány ideje alatt sok háztartásban halmozódtak fel jelentős élelmiszerkészletek. Olyan mennyiségű liszt, cukor, tészta, amelyekről mára, a normális életre visszatérve kiderült, hogy fölöslegesek. Ám senki nem szeretné a kukába dobni azokat az alapanyagokat, amelyek még felhasználhatók, és hasznosak lehetnek egy nélkülöző családban. Ezért indította el adománygyűjtési akcióját a NÉBIH és a Magyar Élelmiszerbank ...

Bővebben »