Folyamatosan figyeljük a közétkeztetéssel, vendéglátással, élelmiszerkészítéssel és élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos híreket és aktualitásokat.  Itt találhatják azon szemelvényeket, melyek temtikája kapcsolódik tevékenységünkhöz, valamint itt összegezzük a cégcsoporttal kapcsolatos legfrisebb híreket is.

 

Aktuális hírek

 

Farsangi fogások a közétkeztetési szakácsverseny menüjében

A közétkeztetésben dolgozó szakácsok versenyét azért rendezik meg immár nyolcadik alkalommal, mert az a legjobb inspiráció, ha országos seregszemlén mutathatják meg és fejleszthetik tovább tudásukat. Ezért az idei kiírásban is arra törekedtek a szervezők (Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége, Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és a Nébih), hogy megmozgassák a szakácsok fantáziáját.  A feladat egy, szabadon ...

Bővebben »



Az idei karácsony nagyobb biztonságot követel

Elkezdődött és az év végéig tart a szokásos téli élelmiszerlánc ellenőrzés, és a koronavírus okozta különleges helyzetben fokozottabban figyelik a higiéniai előírások betartását. A hatósági vizsgálat érinti azokat az élelmiszer-vállalkozásokat, amelyek az ünnepi időszakban kiemelt forgalmat bonyolítanak le: a hús- és húskészítmények, az édesipari termékek előállítóit és forgalmazóit. Ellenőrzésre számíthatnak a zöldség- és a gyümölcsárusok, a ...

Bővebben »



A helyzet új, a szabályok a régiek

A vendéglátás a jelenlegi járványhelyzetben az elvitelre vagy a házhoz szállításra korlátozódik. A vendéglátók csomagolnak, a vendég pedig otthon fogyasztja el az ételt. Ami a folyamat eleje és vége között történik, az számtalan élelmiszerbiztonsági kockázatot rejt. Ezért külön előírások vonatkoznak az étel előállítóira, a szállítókra és a fogyasztókra is.Az éttermektől továbbra is megkövetelik az élelmiszerek lejárati ...

Bővebben »



Helyi termelők listája

A NÉBIH egy új szolgáltatással segíti a kereskedőket, a vendéglátókat, a közétkeztetőket, és mindenkit, aki élelmiszer feldolgozással, ételkészítéssel foglalkozik. Létrehoztak egy olyan kereshető adatbázist, amelynek segítségével összekötik a szolgáltatókat és a vásárlókat az ország teljes területén. A lista minden nap frissül azokkal a termelőkkel, akik – ingyenesen – feltöltik adataikat, információikat a rendszerbe. A NÉBIH honlapján ...

Bővebben »



A hidratálás novemberben is aktuális

A Száraz november ne tévesszen meg senkit: csak az alkoholtól való egy hónapos tartózkodást javasolják szervezői. Ezt azért fontos leszögezni, mert valamilyen félreértés folytán az emberek azt hiszik, hogy csak nyáron szükséges a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás. Pedig az őszi, téli hónapokban is nélkülözhetetlen szervezetünk egészséges működéséhez a napi 2-3 liter folyadék. A hűvös időben nem érzékeljük ...

Bővebben »



Nem tök mindegy!

Az őszi szezon egyik legdivatosabb élelmiszere lett a sütőtök. Amit nagyon veszélyes összetéveszteni a csak dekorálásra való dísztökkel, mert ez utóbbit kifejezetten veszélyes megenni. Olyan toxikus vegyületeket tartalmaz, ami már kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhat. Különösen igaz ez a kisméretű, dekoratív fajtákra, amelyek kukurbitacinokat tartalmaznak. Ettől a rendkívül keserű, hőrezisztens mérgező anyagtól súlyos gyomorbántalmak ...

Bővebben »



Kevesebb élelmiszert pazarolnak a magyar háztartások

Az élelmiszerhulladék jelentős része még mindig a háztartásokban keletkezik. Erre, az el nem évülő témára hívta fel a figyelmet a NÉBIH szeptember 29-én, az élelmiszerpazarlással kapcsolatos tudatosság nemzetközi napján, amit az ENSZ kezdeményezésére nálunk idén először tartottak meg. A legújabb felmérés szerint 4 százalékkal csökkent a magyar háztartásokban az élelmiszerhulladék az elmúlt három évben, de még így ...

Bővebben »



A nassolás lehet egészséges is!

A parány, a ropi, a pogácsa, a pattogatott kukorica volt egykor a sláger, ha délutáni, esti nassolásról volt szó. Mert a társasági programhoz, a tévézéshez, a beszélgetéshez kell valami ízélmény is. Ahogy változtak az étkezési szokások, úgy finomodtak és korszerűsödtek a ropogtatnivalók is – talán csak az iskolai büfékben nem vették észre, hogy már nem ...

Bővebben »



Lezárult a nyári élelmiszerbiztonsági ellenőrzés

Az idei nyáron 12,5 tonna élelmiszert kellett kivonniuk a forgalomból az ellenőrzést végző szakembereknek, akik 4500 gyártót, forgalmazót, vendéglátót vizsgáltak. Mint mindig, most is a higiéniai szabályok megszegésével kapcsolatban találták a legtöbb problémát a turisztikai szempontból kiemelt helyeken, a gyerektáborokban. Változatlanul az a legnagyobb gond, hogy a lejárat után akarják forgalmazni a kereskedők az élelmiszereket, ...

Bővebben »



A helyben termelt élelmiszer a kulcsa a jövő közétkeztetésének

Az Európai Unió 2030-ig szóló új biodiverzitási stratégiája a biogazdálkodás kiterjesztésével igyekszik megóvni az élővilág sokféleségét. A termelőtől a fogyasztóig a méltányos, egészséges és környezetbarát élelmiszerrendszerért nevet viselő program jól rímel arra a gyakorlatra, ami a koronavírus-járvány alatt erősödött meg szerte a világon: a helyi termékek kerültek előtérbe a családi és a közösségi vásárláskor is. ...

Bővebben »