Folyamatosan figyeljük a közétkeztetéssel, vendéglátással, élelmiszerkészítéssel és élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos híreket és aktualitásokat.  Itt találhatják azon szemelvényeket, melyek temtikája kapcsolódik tevékenységünkhöz, valamint itt összegezzük a cégcsoporttal kapcsolatos legfrisebb híreket is.

 

Aktuális hírek

 

Lakomák és böjtök között

Már túl vagyunk a Márton napi lakomákon, és benne járunk a karácsonyi ünnepkör böjti időszakában. Egészen a farsang végéig ehetünk dús és finom falatokat, hogy azt követően ismét böjtölés következzen az étrendünkben. A természet rendjét követő társadalmak ösztönösen tudták, hogy az emberi szervezetet nem lehet mindig csúcsra járatni. A mértékletesség elvét a mai kor embere nehezen tudja betartani, ...

Bővebben »



Művészek kampányolnak az élelmiszerbiztonságért

A Kossuth-díjas Csík Zenekar, Vecsei H. Miklós, a Vígszínház színésze, Grecsó Krisztián és Lackfi János írók közösen kampányolnak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal a tudatos vásárlói magatartás és az élelmiszerbiztonság népszerűsítéséért. Az együttműködés eredményeképpen Grecsó Krisztián egy mai pásztordalt írt, Lackfi János pedig az Enni ezerrel című dal szövegét. A dalt a Csík Zenekar zenésítette meg ...

Bővebben »



Megjelent a Közétkeztetők Kézikönyvének második kötete

A NÉBIH Minőségvezérelt Közétkeztetési programja precíz, sokrétű munkát követel meg az ágazatban dolgozóktól. Ebben nyújtott segítséget az Unilever Food Solutions kiadásában tavaly megjelent kézikönyv, ami egybegyűjtötte a hatósági szempontokat. A második kötet bemutatóját, ami korcsoportonként tartalmazza az allergénmentes ételrecepteket, október 10-én, egy élelmezésvezetői fórummal egybekötve tartottak a Lurdy Házban. A kézikönyv ezúttal is a Magyar Dietetikusok Országos ...

Bővebben »



Közétkeztetéstől a világversenyig

Ezzel a címmel tartott előadást Ambrus György Venesz-díjas, olimpiai aranyérmes mesterszakács a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetségének regionális szakmai napján, amit október 3-án Békéscsabán rendeztek meg. A 2018. Év Gasztronómusa nemcsak a közétkeztetési szakácsversenyről (KÖSZ) beszélt nagy lelkesedéssel, hanem a közétkeztetésben dolgozó szakácsok munkájáról is. A karrier és a siker minden szorgalmas követője előtt nyitva áll. ...

Bővebben »



Interjú Pákozdi Norberttel, a GasztVitál csoport séfjével

Megjelent az Oldalas magazin októberi száma, melyben séfünkkel, Pákozdi Norberttel készítettek interjút. A teljes cikket IDE KATTINTVA elolvashatja.

Bővebben »



Változtak-e a táplálkozási szokások öt év alatt?

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet 2019. szeptember 16. és 2020. február 16. között ismét felméri a felnőtt magyar lakosság táplálkozási szokásait, fizikai aktivitását. A legutóbbi, 2014-es vizsgálat világított rá arra, hogy a magyarok az ajánlottnál több, és főleg állati eredetű zsírt, kevés teljes kiőrlésű gabonafélét fogyasztanak, és nem esznek elég zöldséget, gyümölcsöt. Egy magyar felnőtt ...

Bővebben »



Az idei tanévben is folytatódik a gyermekek prevenciós programja

A 2019/2020-as tanév első hetében már 3 ezer tanuló vett részt az Utazás az egészség birodalmába címet viselő programban, amelynek legfontosabb üzenete, hogy csak egészséges gyermekből lehet egészséges felnőtt. A szakmai szervezetekkel közösen létrehívott, átfogó egészségvédelmi szűrőprogram kiemelt prioritású, és 2030-ig formálja a gyermekek betegségmegelőző gondolkodását. Ennek keretében a szakemberek segítséget nyújtanak a gyermekeknek és ...

Bővebben »



Régiós elődöntőkkel folytatódik a Közétkeztetési Szakácsverseny

Szeptemberben kezdődtek, novemberben zárulnak, és mindig hétvégi napokon zajlanak a 2019-2020-as Közétkeztetési Szakácsverseny régiós elődöntői. A versenynek, amelynek csak nyertesei vannak, és ami azt a célt szolgálja, hogy a közétkeztetésben is a minőség legyen a legfontosabb követelmény. Ezért a zsűri ennek szolgálatában álló értékelési szempontrendszert alakított ki. Pontozzák a szakszerű elkészítést, a mai konyhaművészetnek megfelelő technológiát, a tisztaságot ...

Bővebben »



Útmutató az élelmiszerpazarlás megelőzéséhez

Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik a vendéglátásban és a háztartásokban, és ennek a mennyiségnek a jelentős része megelőzhető lenne. Ezért indította el a NÉBIH három éve a Maradék nélkül elnevezésű programját.  Most a szakértők a vendéglátóknak, a kereskedőknek, a gyártóknak és a háztartásoknak gyűjtötték össze egy ingyenesen letölthető útmutatóban a már kipróbált, lehetséges ...

Bővebben »



A kenyér lelke

Augusztus 20-ai hagyományaink között az egyik legrégibb, hogy ilyenkor szentelik és szegik meg az új búzából készült első kenyeret. Ennek a jelképes mozdulatnak mára nagyon is felértékelődött a jelentősége: a tiszta alapanyag, az egészséges táplálkozás egyre fontosabb az étkezésben és az étkeztetésben. Társadalmi népszerűsége is megnőtt, mert a jó kenyér úgy finom, ahogy van. Az ízlések ...

Bővebben »