Tél végére lemerülnek a szervezet energiatartalékai, sokan sajnos a betegséget sem kerülték el. Ételeinkkel azonban támogathatjuk a gyógyulást. Kiemelten fontos a bőséges folyadékfogyasztás, legalább 2-3 liter naponta (víz, ásványvíz, cukrozatlan tea). Gyakori tünet az étvágytalanság, ezért többször kisebb adagokat érdemes fogyasztani, könnyen emészthető krémlevesekre, főzelékre, pürékre, krémes állagú ételekre álljunk át. A csípős és erősen fűszerezett ételek viszont fölöslegesen terhelik az emésztést, a gyógyuló szervezetet.  Ha a fekvés miatt csökken az izomtömeg, akkor több fehérjére van szükség, sovány húsokra, halakra, tojásra, tejre és tejtermékekre. Ha a beteg, lábadozó ember kevésbé érzi az ízeket, akkor ne több sóval és cukorral főzzünk, hanem zöldfűszerekkel fokozzuk számára az ízeket.

 

Csökkent étvágy esetén dúsíthatjuk az ételeket, így a kisebb adag is több energiát és fehérjét tartalmaz. Például kefir és joghurt helyett tejfölt, tejszínt használhatunk, és magas zsírtartalmú margarint vagy vajat. A magasabb zsírtartalmú tej is jót tesz az energiahiányos tavaszi szervezetnek.