Sosem voltak ennyire fontosak a vitaminok: őszre elfogytak a szervezet tartalékai, és benne vagyunk a járvány kellős közepében is.  Mégis mindenki a patikába indul, ha vitaminpótlásról van szó, mert ez a legegyszerűbb megoldás. Holott az őszi zöldségek is bőséges választékát kínálják és tartalmazzák a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminoknak.

Régen nem sokra becsülték a céklát, a csicsókát, a sokfélre retket – a föld alatt nevelkedő, úgynevezett gyökérzöldségeket. Ma már klinikai vizsgálatok igazolják ezek értékeit. Az kétségtelen, hogy több odafigyelést és időt igényel a konyhai felhasználásuk, mert a zöldségeshez kell menni értük, meg kell tisztítani, és kitalálni, hogy mi készüljön belőlük. A legjobb persze nyersen elfogyasztani, de a cékla, a csicsóka sütve, reszelve, turmixban, köretnek és főételnek is ideális ezekben a borongós őszi napokban. Ráadásul különleges és hasznos táplálékunk is lehet.