Tavasszal újra terem a medvehagyma, mely az elmúlt években rendkívül népszerű fűszernövénnyé vált. Mit érdemes tudni róla? Miért jó, ha beillesztjük az étrendünkbe?

A medvehagyma íze a fokhagymáéra emlékeztet, de általában enyhébb, frissebb annál. A medvehagymát szinte minden olyan módon felhasználhatjuk, akárcsak a metélőhagymát. Készíthetünk belőle pesztót, tehetjük vajas vagy zsíros kenyérre, keverhetjük salátákhoz is, de a medvehagymával ízesíthetünk leveseket, tésztaételeket, pogácsákat, sajt- vagy túrókrémeket, sőt majonézt is.

A medvehagyma gyógyhatásai

  • salaktalanító, méregtelenítő hatású
  • krónikus bőrbajokra (vértisztító)
  • gyomor és bélrendszer-tisztító
  • csökkenti a magas vérnyomást
  • enyhíti a krónikus gyulladásokat
  • védi az ereket (ezáltal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke rizikóját)
  • javítja az inzulinérzékenységet
  • normalizálja a koleszterinszintet
  • gátolja a vérrögképződést

Vírusok, puffadás ellen és gyulladásokra

A hagymafélék – így a medvehagyma is – igen jótékony hatással vannak az egészségünkre, többek között normalizálják a vérnyomást, antibakteriális, gombaölő és vírus ellenes hatásaik is vannak.

A medvehagyma gazdag olyan hatóanyagokban, melyek:

A medvehagyma méregtelenítő fitonutriensekben is gazdag, fogyasztása jót tesz az emésztésünknek, például azért, mert hozzájárul az egészséges bélflóra helyreállításához. Így csökkentheti többek között például a puffadást, a hasi görcsöket, a hasmenést vagy éppen a székrekedést is.
A medvehagyma legfőbb gyógyhatását erőteljes vértisztító hatásának köszönheti. Tavaszi salaktalanításhoz, méregtelenítéshez kiváló gyógynövény, igen kedvezően hat a gyomorra és a bélrendszerre.

A medvehagyma fogyasztása enyhíti a gyomor okozta szívzavarokat és álmatlanságot, valamint az artériák elmeszesedéséből vagy magas vérnyomásból eredő panaszokat, mint pl. szédülés, fejfájás. Kúraszerű fogyasztása segíthet csökkenteni a magas vérnyomást. A tulajdonságai nagyon hasonlítanak a fokhagymáéhoz, így az is igaz rá, ami a hagymafélékre általában: vérhígító hatású. Ez egyfelől jó, hiszen segít megelőzni a vérrögképződést.

A Medvehagyma gyűjtése

A zsenge leveleket áprilisban és májusban kell szedni, tehát még a virágzás előtt. A hagymáját nyár utóján és ősszel gyűjthetjük. A medvehagyma hagymáját ugyanúgy használhatjuk fel, mint a fokhagymát.
Külsőre nagyon könnyű összetéveszteni más mérgező növényekkel, mint például a gyöngyvirággal vagy az őszi kikericcsel. Erőteljes fokhagyma illat azonban elárulja, hogy melyik növényt kell leszednünk, ha medvehagymát szeretnénk gyűjteni.

A Medvehagyma felhasználása

Frissen, nyersen

Gyógyhatását leginkább akkor tudjuk kihasználni, ha a frissen szedett leveleket nyersen fogyasztjuk. Szerencsére az íze nagyon hasonló a fokhagymáéhoz, ezért minden olyan étel ízesítéséhez felhasználható, amihez a fokhagyma is illik. Feldarabolva vajas kenyérre szórhatjuk, egészen apróra vágva (nyersen) megfűszerezhetünk vele levest, burgonyát, tésztát és más ételeket is. Egy-egy levelet szendvicsbe is tehetünk.

Legjobb felhasználási módja, ha salátába tesszük.

 

Medvehagyma leves

  • Diétás, vegán
  • elkészítési idő: kb. 45 perc

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 250 g újburgonya felkockázva
  • 125 g medvehagyma levél
  • 1 liter víz
  • pici citromlé

Elkészítése:

  1. Vágd fel apróra a vöröshagymát, kockázd fel a krumplit, mosd meg és aprítsd fel a medvehagymát.
  2. Egy nagy serpenyőben forrósítsd fel az olívaolajat, majd üvegesítsd meg benne a hagymát.. Ezután add hozzá a kockázott krumplit és gyorsan keverd össze.
  3. Öntsd fel a vízzel. Fedő alatt párold, amíg a krumpli majdnem puha lesz (kb. 15 perc, de függ a krumpli kockák méretétől is).
  4. Ezután add hozzá a medvehagymát és ízlés szerinti sót, és néhány percig párod még fedő alatt.
  5. Amikor a medvehagyma már megfőtt, de még élénkzöld színű, akkor zárd le. Adj hozzá néhány csepp citromlevet, ez pikánssá teszi.

 

Forrás:
https://www.gyogynovenysziget.hu/blog/medvehagyma-receptek#Medvehagyma%20kr%C3%A9m
https://www.researchgate.net/publication/258035658_Physiological_Biomechanical_and_Anthropometrical_Predictors_of_Sprint_Swimming_Performance_in_Adolescent_Swimmers
https://www.healthbenefitstimes.com/wild-garlic/
http://mecsekimedvehagyma.hu/a-medvehagyma-jotekony-hatasai/