Ha február, akkor farsang!
A farsang vízkereszttől (január 6.) húshagyó keddig (hamvazószerda előtt, húsvétvasárnap előtti 47. nap), a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése. Hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemzik. (1)
Az új évben ez az első alkalom, amikor országszerte a karácsonyi és szilveszteri bulizás és ételekben/süteményekben való bővelkedés újra elhatalmasodik.
A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén „a farsang farka”.
Ez a farsangvasárnaptól húshagyó keddig tartó utolsó három nap, ami nagy mulatságok közepette, valójában télbúcsúztató is. (1)
Jellegzetes farsangi ételek például a kocsonya, fánk, káposzta, melyet régen a bőséges termés reményében fogyasztottak el.
Alább következzen pár hasznos tipp és praktika az újévi életmódváltó fogadalmak védelme érdekében:
- Együnk többször kevesebbet, így megóvjuk emésztőrendszerünk a túlterheltségtől és vércukorszintünk is kiegyensúlyozottabb lehet
- Az ételek tálalásához válasszunk kisebb tányért. Ez a pszichológiai trükk fogyás időszakában is jól jöhet. Első körben a szemünkkel eszünk, azaz ránézésre úgy fogjuk gondolni többet ettünk az adott ételből, ha kisebb tányérra szedjük ugyanazt a mennyiséget
- Hagyjunk időt az emésztésnek. Az ételeket alaposan megrágva elkerüljük a habzsolást, ezáltal időben észrevesszük, hogy jóllaktunk
- Bő olajban/zsírban sütés helyett, részesítsük előnyben a modern, zsírszegény konyhatechnológiai módszereket. Készítsük az ételeket sütőben, sütőzacskóban, római tálban, kontakt grillben stb. Minden ételt el lehet készíteni szírszegény módon is, úgy, hogy élvezeti értékéből ne veszítsen. A legfontosabb szempont, hogy ha elsőre nem sikerül a próbálkozást ne add fel!
- Kerüljük az üres kalóriákat pl: cukros üdítők, túlcukrozott édességek, cukorkák
- Lefekvés előtt 2-3 órával már ne együnk
Receptajánlat
Olaj spórolós, sütőben sült fánkocskák
Hozzávalók:
- 250 g teljeskiőrlésű liszt
- 50g zabkorpa
- 200 ml langyos, zsírszegény tej
- 30 g vaj
- 2 egész tojás
- 50 g xilit vagy 1/4 kávéskanál stevia
- 5 g sütőpor
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 csipet só
Az alapanyagokból lágy, kalácsszerű tésztát gyúrunk, majd 1,5-2cm vastagra nyújtjuk. Egy nagyobb átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a „fánkokat”, melyeket még középen vagy az ujjunkkal benyomunk, vagy egy kisebb pogácsaszaggatóval kilyukasztunk, hogy a gyönyörűséges lyukas közepű fánk formát megkapjuk. A kiszaggatott fánklapokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.
Tetejére gyümölcsöntetet, vagy tetszőleges ízű pudingot készítsünk.