Tejjel vagy Tej nélkül?!

Napjainkban a tejfogyasztás kérdése megosztóvá vált a hazai és külföldi lakosság körében egyaránt, így érdemes tisztában lenni azzal, hogy miért érdemes fogyasztása mellett vagy éppen ellen döntenünk.

A tej egy olyan, magas tápértékkel rendelkező folyadék, amely az emlősök mirigyében keletkezik, hogy az újszülötteiket életük első hónapjaiban táplálják.

Az élelmiszerboltok és termelői egységek kínálatában előforduló tejkészítmények a sajt, tejszín, túró, kefir, joghurt, tejitalok és vaj előfordul natúr és ízesített formában is, hogy minél szélesebb körben megnyerhessék ízlésünk.

Tápanyagösszetételi jellemzők*:

*Teljes tej 100ml-re vonatkoztatott tápérték jellemzői
Kcal 67
Fehérje 3,33
Zsír 3,33
-melyből telített 2,08
Szénhidrát
-melyből cukrok
5,42
5

Adatok forrása (1)

Ásványi anyag és vitamin tartalmát nagyban befolyásolja az, hogy az állat milyen tartásból származik és milyen takarmánnyal etették.

Átlagosan elmondható, hogy egy pohár tej (237 ml) az alábbi tápanyagokból egy felnőtt ember napi beviteli mennyiségének (RDA) közel negyedét fedezi (2):

  • Kalcium: 276 mg, azaz RDA 28% -a
  • D-vitamin: RDA 24% -a
  • Riboflavin (B2-vitamin): RDA 26% -a
  • B12-vitamin: RDA 18% -a
  • Kálium: RDA 10% -a
  • Foszfor: RDA 22% -a

Megtalálható még benne A-vitamin, D-vitamin, E-vitamin illetve B1 és B6 vitamin, valamint szelén, cink és magnézium is.

Legfőbb szempont amiért a tej és tejtermékek fogyasztását táplálkozástudományi szakemberek javasolni szokták, a magas kalcium tartalma és ennek a tej természetes közege miatti rendkívül magas értékű felszívódási aránya. A kalcium a csontjaink fejlődésében illetve a kor előrehaladtával a csontsűrűségünk megtartásában nagyon fontos szerepet játszik.

Tejtermékek (natúr) kalcium tartalma (100ml mennyiségre nézve) (3):

  • tej, joghurt, kefír és tejföl egyaránt 120mg
  • tejszín és túró átlag 75-80mg
  • sajtok: 575-1335mg

A  tejtermékeken kívül kiemelkedő mennyiségben tartalmaznak kalciumot még az olajosmagvak:

  • mák: 1400mg
  • szezámmag: 740mg
  • mandula: 252mg
  • földimogyoró: 225mg

A tejtermékeket tehát – az arra allergiás személyek kivételével – érdemes mérlegelni, hogy megéri-e kerülni, hiszen sok fontos tápanyagunk könnyen hasznosuló beviteli forrása lehet.

Források:

  1. )https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/45235687?fgcd=&manu=&format=&count=&max=25&offset=&sort=default&order=asc&qlookup=WHOLE+MILK%2C+UPC%3A+791309031009&ds=&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing=
  2. https://nutritiondata.self.com/facts/dairy-and-egg-products/69/2
  3. http://www.bel1.semmelweis.hu/upload/seaok1bel/document/elelmiszerek_kalciumtartalma.htm