Cukorral vagy cukor nélkül?

Napjainkban sokat lehet hallani arról,hogy a cukor fogyasztása nem egészséges. Valóban igaz ez az állítás? Jobban járunk, ha nem eszünk semmit, ami cukrot tartalmaz?

A valóságban nincsen egészségesnek és egészségtelennek mondható étel, élelmiszer. Minden az elfogyasztott mennyiségtől függ. Vannak olyan betegségek, mint például a diabetes mellitus (cukorbetegség), ahol nem szabad hozzáadott cukrot fogyasztani, azonban egészséges embereknek, gyerekeknek nem okoz egészségkárosodást.

A túlzott mértékű cukor fogyasztása sok felesleges, úgynevezett üres kalóriát tartalmaz.

Ez azt jelenti, hogy a szervezetünkbe bevitt energiamennyiséghez nem társul megfelelő mennyiségű tápérték.
A többlet energia bevitelből adódóan megjelenhetnek a plusz kilók és ezzel kialakulhat az elhízás, amely előidézheti a szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség kialakulását. Mindemellett elősegítheti a fogszuvasodást, táptalajt nyújt a baktériumok számára.

Érdekesség, hogy a méz, agave szirup, juharszirup, kókuszvirág cukor, kukoricaszirup, datolya szirup, barna cukor, melasz, nádcukor, glükóz-fruktózszirup, glükózszirup egyaránt a cukor energiatartalmával megegyező vagy közel azonos és a szervezetben is azonos inzulinválaszt indít el. Ebből adódóan ezek, illetve a felhasználásukkal készült élelmiszerek fogyasztását is ajánlott mérsékelni.

Néhány tanács a túlzott mennyiségű cukor fogyasztásának csökkentésére:

  1. kerüljük a hozzáadott cukrot tartalmazó üdítőitalokat
  2. ne tegyünk feleslegesen cukrot, mézet a teába, limonádéba
  3. készítsünk magunknak otthon gyümölcsös frissítőt:
    pl.: víz, friss gyümölcs (pl.: eper, málna, áfonya), citromfű, mentalevél felhasználásával
  4. az édességek, sütemények közül válasszuk a magasabb gyümölcstartalmúakat, vagy csökkentett cukrot tartalmazókat
  5. a neutrálisabb ízekhez könnyebben hozzá lehet szokni, ha folyamatosan, kis lépésekben csökkentjük a felhasznált cukor mennyiségét (kávéban, teában, ételeinkben egyaránt)
  6. a készen vásárolható gyümölcsjoghurtok helyett fogyasszunk natúr joghurtot vagy kefirt, amibe otthon tehetünk plusz gyümölcsöt
  7. gyermekeknél, fiataloknál ne használjuk az édességet jutalmazásra
  8. heti maximum 1-2 alkalommal fogyasszunk édességet, csokoládét (lehetőleg magas kakaótartalmú csokoládét, aszalt gyümölcsöket, magvakat, szárított gyümölcsöket)

Édes íz kiváltására szolgáló édesítőszerek:

  1. természetes édesítőszerek: pl.: neoheszperidin DC, taumatin vagy stevia
  2. mesterséges édesítőszerek (energiát nem tartalmaznak, azaz nincs kalória értékük) pl.: ciklamát, szacharin, aceszulfám-K
  3. cukoralkoholok (kevesebb energiát szolgáltatnak, mint a kristálycukor, azonban nagyobb mennyiségben puffadást vagy hasmenést okozhatnak) pl.: xilitol, szorbitol, mannit, erithritol