Az őszi szezon egyik legdivatosabb élelmiszere lett a sütőtök. Amit nagyon veszélyes összetéveszteni a csak dekorálásra való dísztökkel, mert ez utóbbit kifejezetten veszélyes megenni. Olyan toxikus vegyületeket tartalmaz, ami már kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhat. Különösen igaz ez a kisméretű, dekoratív fajtákra, amelyek kukurbitacinokat tartalmaznak. Ettől a rendkívül keserű, hőrezisztens mérgező anyagtól súlyos gyomorbántalmak léphetnek fel.

Ehhez képest teljesen veszélytelen, sőt, kifejezetten egészséges a hagyományos sütőtök. A béta-karotinban bővelkedő étel egészségmegőrző hatását magas vitamin- és ásványi anyag tartalmának köszönheti, és meghűléses betegségek ellen is ajánlják, nemcsak az ínyenceknek. Alacsony kalóriatartalma miatt ideális a korszerű étrendben. Ha viszont túl sokat eszünk belőle egyszerre, akkor előfordulhat, hogy az arcbőrt narancssárgára színezi. A jelenség neve carotenaemia, ami szerencsére nem jelent semmilyen egészségügyi kockázatot. De az óvatosság és a mértékletesség itt sem árt.