Az elégedett vendég

Forgács Attila gasztropszichológus tartott előadást a Piqniq Budapest április 3-i rendezvényén, és hallgatóival azt a kérdést járták körbe, hogy milyen pszichológiai tényezők befolyásolják az emberek ételválasztását.  Ezzel kapcsolatban elhangzott, hogy az evés rendkívül konzervatív dolog. Sokan kutatják az ismeretlen ételtől irtózás jelenségét, a neofóbiát.

Ennek egyrészt evolúciós gyökerei vannak, másrészt a hagyományok határozzák meg, hogy milyen ételek az elfogadottak. Az ellentétes meggyőződésűek, a neofília képviselői viszont mindent megkóstolnak, ők az úttörők. Ételválasztásukat elsősorban a kíváncsiság generálja, mert mindnyájan kíváncsiak vagyunk arra, mit eszik a másik (például a szomszédos asztalnál), és milyen hatással.

Ha az illető grimaszokat vág étkezés közben, az biztos, hogy abból az ételből senki nem fog kérni. Viszont sokan kíváncsiak a sikeres, boldog emberek, a „celebek” ételére. Akiknek arcával sok mindent el lehet adni.

Az étkezési kutatások azt mutatják, hogy ha nem biológiai okból, az éhség miatt eszünk, akkor az motivál, hogy sikeresnek érezzük magunkat.