Fresh citrus juices on a white wooden table

Tekintettel arra, hogy étkeztetésünk során a gyümölcslevek és -nektárok felhasználásával dolgozunk, fontosnak tartjuk megosztani az alábbiakban kifejtett itthoni törekvést.

A hazai üdítőital-gyártók — a magyarországi élelmiszergyártó ágazatok közül elsőként — cukorcsökkentési vállalásokat tettek: a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség az alkoholmentes italok átlagos cukor- és kalóriatartalmát 2020. év végéig a 2010-es érték felére kívánja csökkenteni.

Ennek értelmében az ágazat vállalkozásai tovább csökkentik alkoholmentes italaik (szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek, -nektárok, -italok és jeges teák) átlagos cukor- és ezzel kalóriatartalmát. Mindezt termékeik receptúrájának átalakításával, új, innovatív termékek bevezetésével, illetve a kis kiszerelésű termékek arányának növelésével valósítják meg, illetve bővítik kínálatukban az alacsony kalóriatartalmú és a kalóriamentes termékek arányát. Mindemellett a tagvállalatok marketingtevékenységükkel tudatos folyadékfogyasztásra ösztönzik a fogyasztókat annak érdekében, hogy egyre többen válasszák az alacsony energiatartalmú vagy kalóriamentes termékeket.

E lépéseknek köszönhetően 2020 végéig — a 2017. évi bázishoz képest — további 10 százalékkal csökkentik termékeik 100 milliliterre eső átlagos cukor- és kalóriatartalmát. Ez egyben azt is jelenti, hogy 2020 végéig összességében felére csökken az alkoholmentes italok átlagos cukor- és kalóriatartalma a 2010-es értékekhez viszonyítva.