Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet 2019. szeptember 16. és 2020. február 16. között ismét felméri a felnőtt magyar lakosság táplálkozási szokásait, fizikai aktivitását.

A legutóbbi, 2014-es vizsgálat világított rá arra, hogy a magyarok az ajánlottnál több, és főleg állati eredetű zsírt, kevés teljes kiőrlésű gabonafélét fogyasztanak, és nem esznek elég zöldséget, gyümölcsöt. Egy magyar felnőtt egy nap több mint 5 órát ül, csupán 7000 lépést tesz meg, és mindössze 10 percet sportol. Mindez azt eredményezte, hogy 2014-ben Magyarországon három felnőttből kettő túlsúlyos vagy elhízott volt.

Ezek az eredmények olyan rendeleteket, programokat alapoztak meg, melyek a teljes magyar lakosság egészségét szolgálják, például a gyermekek egészséges táplálkozását támogató közétkeztetési rendelet, vagy az Európai Bizottság által is elismert transzzsírsav rendelet.
A KSH választja ki az Európai lakossági egészségfelmérésében résztvevő önkénteseket, akik három napon át táplálkozási naplót vezetnek, egészségügyi szakember méri a testsúlyukat, magasságukat és derék körfogatukat. Napi lépésszámukat a vizsgálat keretében ajándékba kapott okosóra segítségével rögzítik. A felmérés az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával készül.