A legtöbb embernek a cékláról a savanyúság jut eszébe. Valójában rengeteg féle fogyasztási és elkészítési módja van ennek a kiváló zöldségnek. Fogyaszthatjuk nyersen, főzve, párolva is. Készíthetünk belőle főzeléket, mártást sőt, süteményekbe is felhasználhatjuk, így csökkentve az édesség kalóriatartalmát, ezzel egyidejűleg pedig növelve tápanyag és rosttartalmát. Kevesen tudják, a céklának a levele is ízletes lehet salátába keverve. Fontos azonban, hogy inkább a bio vagy ellenőrzött talajból származó céklát válasszunk erre a célra, ugyanis hajlamos húsába és leveleibe is felszívni és elraktározni a termőföldjéből származó nitrátot.
Mindezek mellett számos egészségre kedvező hatása, pozitív tulajdonsága van:
- Kiváló antioxidáns, vitaminforrás lehet a téli időszakra felkészülve
Jelentősebb mennyiségben C-vitamint, folsavat, a nyomelemek közül káliumot és magnéziumot tartalmaz. A cékla színét adó anyag (betacianin) erős antioxidáns tulajdonságokkal bír, amelyek hatékonyan védik a szervezetet a keletkezett káros szabadgyökökkel szemben, segítenek a gyulladásos folyamatok csökkentésében
- Alacsony kalóriatartalma (31 kcal/100 g), magas rosttartalma van (4,24 g/100 g)
Jól beilleszthető akár egy kalóriaszegény diétába, rosttartalmánál fogva kedvezően hat a bélműködésre.
- Támogatja az egészséges szív- és érrendszeri működést
Kutatások igazolják, hogy megtalálhatóak benne olyan anyagok (nitrátok), amelyek segítenek csökkenteni a vérnyomást, valamint pozitívan hatnak az agyi funkciókra, mérséklik a memória hanyatlását.
- Fizikai erőnlétet, teljesítményt támogató hatással bír
Nagyobb fizikai igénybevétel esetén segítséget nyújt a vér áramlásában, könnyebben eljutnak a sejtekhez a tápanyagok. - Támogatja a máj működését
A benne található methionin nevezetű anyag segíti a máj sejtjeinek működését, amelynek legfőbb funkciója a méregtelenítés.
Amikor céklát vásárolunk, mindig ügyeljünk arra, hogy a sötétebb színűeket válasszuk, és kívülről ne legyen ráncos a felülete. Tisztítva le is fagyaszthatjuk, a minőségromlás elkerülése végett lehetőleg 3 héten belül használjuk fel. Ételkészítéskor minél kevesebb ideig hőkezeljük, mert ennek hatására veszít értékes antioxidáns és vitamintartalmából. A legjobban akkor őrizhető meg tápértéke, ha kb. 15 percig pároljuk. Egy kis ízelítő azok számára, akik tanácstalanok, hogyan is fogyasszák.
Hideg céklaleves (Barszcz)
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 50 dkg ecetes cékla levével együtt
- 1 karalábé
- 1 csokor kapor
- 1 csokor retek
- 1 kisebb kígyóuborka
- 10 dkg roppanós kovászos uborka
- 1 l író
- ½ l zöldséglé
- só,bors
Elkészítés: A megtisztított kockákra vágott karalábét a zöldséglében megfőzzük. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kaprot. A többi zöldséget is felkockázzuk, a retket karikára vágjuk, majd hozzákeverjük a karalábés zöldségléhez. Amikor kihűlt, hozzáadjuk az írót és a cékla levét. Lehűtve fogyasztjuk.
1 adag tápanyagtartalma:
274 kcal 9,4 g zsír 12,3 g fehérje 34,2 g szénhidrát
Céklatorta:
Hozzávalók:
- 50 dkg cékla
- 1 bögre kristálycukor
- 2 db tojás
- 2 bögre liszt- az egyik lehet rizsliszt is
- 1 csomag sütőpor
- 10 dkg olvasztott vaj
- dió, mandula ízlés szerint
- 1 db alma, citrom
- fahéj
Elkészítés: A megtisztított kockákra vágott céklát puhára főzzük. Amikor megfőtt, pürésítjük. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral és vajjal kikeverjük. Hozzáadjuk a céklás pürét, majd a sütőporos lisztet és a diót vagy mandulát. Összeturmixoljuk, majd egy tortaformába öntjük. Az almát és citromot megtisztítva és cikkekre vágva fahéjba forgatjuk és ráhelyezzük a tésztára. Felverjük a tojásfehérje habját és beborítjuk vele a tésztát, majd készre sütjük.
Források: