A legtöbb embernek a cékláról a savanyúság jut eszébe. Valójában rengeteg féle fogyasztási és elkészítési módja van ennek a kiváló zöldségnek. Fogyaszthatjuk nyersen, főzve, párolva is. Készíthetünk belőle főzeléket, mártást sőt, süteményekbe is felhasználhatjuk, így csökkentve az édesség kalóriatartalmát, ezzel egyidejűleg pedig növelve tápanyag és rosttartalmát. Kevesen tudják, a céklának a levele is ízletes lehet salátába keverve. Fontos azonban, hogy inkább a bio vagy ellenőrzött talajból származó céklát válasszunk erre a célra, ugyanis hajlamos húsába és leveleibe is felszívni és elraktározni a termőföldjéből származó nitrátot.

Mindezek mellett számos egészségre kedvező hatása, pozitív tulajdonsága van:

  • Kiváló antioxidáns, vitaminforrás lehet a téli időszakra felkészülve
    Jelentősebb mennyiségben C-vitamint, folsavat, a nyomelemek közül káliumot és magnéziumot tartalmaz. A cékla színét adó anyag (betacianin) erős antioxidáns tulajdonságokkal bír, amelyek hatékonyan védik a szervezetet a keletkezett káros szabadgyökökkel szemben, segítenek a gyulladásos folyamatok csökkentésében
  • Alacsony kalóriatartalma (31 kcal/100 g), magas rosttartalma van (4,24 g/100 g)
    Jól beilleszthető akár egy kalóriaszegény diétába, rosttartalmánál fogva kedvezően hat a bélműködésre.
  • Támogatja az egészséges szív- és érrendszeri működést
    Kutatások igazolják, hogy megtalálhatóak benne olyan anyagok (nitrátok), amelyek segítenek csökkenteni a vérnyomást, valamint pozitívan hatnak az agyi funkciókra, mérséklik a memória hanyatlását.
  • Fizikai erőnlétet, teljesítményt támogató hatással bír
    Nagyobb fizikai igénybevétel esetén segítséget nyújt a vér áramlásában, könnyebben eljutnak a sejtekhez a tápanyagok.
  • Támogatja a máj működését
    A benne található methionin nevezetű anyag segíti a máj sejtjeinek működését, amelynek legfőbb funkciója a méregtelenítés.

Amikor céklát vásárolunk, mindig ügyeljünk arra, hogy a sötétebb színűeket válasszuk, és kívülről ne legyen ráncos a felülete. Tisztítva le is fagyaszthatjuk, a minőségromlás elkerülése végett lehetőleg 3 héten belül használjuk fel. Ételkészítéskor minél kevesebb ideig hőkezeljük, mert ennek hatására veszít értékes antioxidáns és vitamintartalmából. A legjobban akkor őrizhető meg tápértéke, ha kb. 15 percig pároljuk. Egy kis ízelítő azok számára, akik tanácstalanok, hogyan is fogyasszák.

Hideg céklaleves (Barszcz)

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 50 dkg ecetes cékla levével együtt
  • 1 karalábé
  • 1 csokor kapor
  • 1 csokor retek
  • 1 kisebb kígyóuborka
  • 10 dkg roppanós kovászos uborka
  • 1 l író
  • ½ l zöldséglé
  • só,bors

Elkészítés: A megtisztított kockákra vágott karalábét a zöldséglében megfőzzük. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kaprot. A többi zöldséget is felkockázzuk, a retket karikára vágjuk, majd hozzákeverjük a karalábés zöldségléhez. Amikor kihűlt, hozzáadjuk az írót és a cékla levét. Lehűtve fogyasztjuk.

1 adag tápanyagtartalma:
274 kcal     9,4 g zsír       12,3 g fehérje        34,2 g szénhidrát

Céklatorta:

Hozzávalók:

  • 50 dkg cékla
  • 1 bögre kristálycukor
  • 2 db tojás
  • 2 bögre liszt- az egyik lehet rizsliszt is
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • dió, mandula ízlés szerint
  • 1 db alma, citrom
  • fahéj

Elkészítés: A megtisztított kockákra vágott céklát puhára főzzük. Amikor megfőtt, pürésítjük. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral és vajjal kikeverjük. Hozzáadjuk a céklás pürét, majd a sütőporos lisztet és a diót vagy mandulát. Összeturmixoljuk, majd egy tortaformába öntjük. Az almát és citromot megtisztítva és cikkekre vágva fahéjba forgatjuk és ráhelyezzük a tésztára. Felverjük a tojásfehérje habját és beborítjuk vele a tésztát, majd készre sütjük.

Források:

  1. https://nlc.hu/gasztro/20141106/cekla-menu-receptek/
  2. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-306/beet
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/324898.php