Az orvostudomány atyja, Hippokratész volt az első, aki írásba foglalta a dió pozitív hatásait. Tanninokban és polifenolokban gazdag, nem is beszélve a többszörösen telítetlen zsírsavakról. Húsz gerezd dió kb. 2 gramm omega-3-zsírsavat (alfa-linolénsav) tartalmaz, melynek a szív-és érrendszerre gyakorolt jótékony hatása felbecsülhetetlen. A dió gyümölcse, azaz a magja, más számos értékes anyagot is tartalmaz: fehérjét, ásványi anyagokat (Mg, K, Ca), és vitaminokat (E-, B-vitamin). Gyógyhatását tekintve többek között a benne található omega3 zsírsavaknak köszönhetően gyulladáscsökkentő, jó hatással van szív-és érrendszerünk állapotára.
Fogyasztása cukorbetegeknek is javasolható, magas rosttartalma, kitűnő aminosav- és hasznos olajsav tartalma miatt. A dióbél egészségmegőrző, szív- és érrendszerre gyakorolt pozitív hatása fokozottan tud érvényesülni nyers, hidegen sajtolt dióolaj közvetlen használatával.
Felhasználását tekintve inkább édes jellegű ételeink, desszertjeinkben fordul elő; általában téli desszertjeink kedvenc alapanyaga. Hidegen sajtolt olaját azonban saláták dresszingjeként is lehet alkalmazni.
100g dióbél energia- és tápanyagtartalma:
(Bíró Gy. – Lindner K. Tápanyagtáblázat) alapján
Energia: 654 kcal (2747 kJ)
Tápanyag:
- Fehérje 8,6g
- Lipid (olaj) 57,0g
- Szénhidrát 11,7g
- Víz 8,2g
- Hamu 1,7g
Vitaminok:
- E-vitamin 24,7mg
- B1-vitamin 400ľg
- B2-vitamin 100ľg
- B6-vitamin 0,34mg
- biotin 6,3ľg
- folsav 33ľg
Ásványi anyagok:
- nátrium 10,5mg
- kálium 1710,0mg
- kalcium 202,0mg
- foszfor 400 mg
- magnézium 25,6mg
- vas 3,8mg
- réz 0,86mg
- cink 4,2mg
- mangán 1,85mg
Recept ötletként egy örök klasszikus cukormentes alternatív változatát hoztuk el:
Sütőtökös zserbó
Hozzávalók (4 személyre)
- Sütőtök 160 g
- sárgabarack 120 g
- karobpor 20 g
- tejszín 30%-os 200 ml
- zabpehely 120 g
- dió 60 g
- tojás 2 db
- rum aroma ízlés szerint
- földimogyoró 60 g
A zabpehely, tojás és aprított dió keverékéből fél cm vastag lapot nyújtunk, majd előmelegített sütőben 180 fokon 10perc alatt készre sütjük. A sütőtökből és sárgabarackból „lekvárt” készítünk úgy, hogy a felaprított sütőtököt és barackot sütő gőzpároló segítségével először megpároljuk, majd, ha már megpuhult aranybarnára sütjük, hogy karamellizálódjon, így az édes íz jobban kiérződjön.
A zserbó tetejére elmaradhatatlan a csokoládé készítése, amit alternatív módon karobporból és tejszínből készítünk, melyhez ízesítésképpen rum aromát adunk.
Az elkészült alapokat egymásra rétegezve összeállítjuk a zserbónkat. Először a zabpelyhes tésztalapot rakjuk le, majd megkenjük baracklekvárral, melyre az apróra tört, lepirított dió és földimogyoró elegyét szórjuk, majd tésztalappal lefedjük. Ezt még kétszer megismételjük, de az utolsó réteget az alternatív csokoládébevonónkkal fedjük le. Hűtőszekrényben 30perc alatt megdermesztjük, majd tetszőlegesen szeletelve, darált magokkal megszórva tálaljuk.
Hivatkozások: