Kertünk és szobánk díszeként gyakran tartunk virágos növényeket, azonban ritkán fordulnak elő tányérunkon, vacsoránk vagy ebédünk részeként.
Szeretnék ismertetni 3 olyan ehető virágot, melyek nem csak szép ékei lehetnek otthonunknak, hanem finom és egészséges táplálékként is gondolhatunk rájuk.

1. Hibiscus
A növény virága akár 15 cm átmérőjű is lehet, szubtrópusi vagy trópusi éghajlaton honos.
Rengeteg színben pompázhat, beleértve a piros, fehér, sárga és a rózsaszín különböző árnyalatait.
Összességében több száz hibiszkuszfaj létezik, de a legnépszerűbb ehető fajta a Rozella vagy Hibiszkusz Sabdariffa néven ismert.
Leggyakrabban díszítő célokra termesztik, de a hibiszkusz jól ismert kulináris és gyógyászati alkalmazásokban is.
A növény virágát lehet fogyasztani akár nyersen, de tea, dzsem, esetleg saláta formájában is.
Számos kultúrában a hibiszkusz teáját a neki tulajdonított gyógyhatása miatt fogyasztják.
Teája élénkpiros, finom, kissé savanykás ízű.
Egyes vizsgálatok azt mutatják, hogy a hibiszkusz segíthet csökkenteni a vérnyomást és a koleszterinszintet, bár több kutatásra van szükség ahhoz, hogy jobban megértsük hogyan támogathatja a szív egészségét.

2. Pitypang 
A pitypangokat leginkább makacs kerti gyomként ismerjük, azonban kiderült, hogy valójában egy nagyon tápláló ehető növény is egyben.
A növénynek kis virágai vannak, körülbelül 2-4 cm átmérőjűek, melyek sok apró sárga szirmocskákból állnak.
Ennek a növénynek azonban nem csak a virága fogyasztható, megehetjük akár a szárát is.
A pitypang sárga szirmai – erős színükből adódóan – nagyon sok olyan vegyületet tartalmaznak, melyek erős antioxidáns hatással bírnak.
Felhasználási és elkészítési módjára számtalan variációt kitalálhatunk.
Fogyaszthatjuk akár nyersen – salátánkba vagy szendvicsünkre rakva, de ki lehet sütni, bundázni, esetleg bármilyen raguba vagy rakott/töltött ételbe, levesbe főzhető, ami egy kis zöldséget kíván.
Íze bármilyen hússal összeegyeztethető.

3. Levendula
A levendula egy fás, virágos növény, melyet eredetileg Észak-Afrika és a Földközi-tenger térségében termesztettek. Lila színű virágai nagyon apró méretűek, de annál bőségesebben találhatóak meg a növény szárán.
A levendula először a jellegzetes illata miatt vált ismertté, amely idegrendszerünkre nyugtató hatással van.
Szín és aroma kombinációja egészen különleges kiegészítést jelent különféle ételeinkben, beleértve a süteményeket, fagylaltokat, szirupokat, likőröket, növényi teákat és gyógynövény keverékeket, valamint a száraz fűszerkeverékeket.
Íze jól illeszkedik édes és sós összetevőkhöz egyaránt. (pl. citrusfélék, rozmaring, zsálya, kakukkfű és csokoládé.