A járvány megfékezése érdekében ajánlott, hogy gumikesztyűben dolgozzanak azok, akik étellel foglalkoznak. Főzésnél, tálalásnál ez a higiénikus megoldás, de egyáltalán nem helyettesíti a rendszeres, gyakori és alapos kézmosást. Főként akkor nem jelent valódi biztonságot, ha egész nap ugyanabban a gumikesztyűben dolgoznak a szakácsok, anélkül, hogy újra, tisztára cserélnék.

A járványügyi szakemberek azt ajánlják, hogy a szakácsok gyakran és az előírásoknak megfelelően mossanak kezet és fertőtlenítsenek is – a gumikesztyű ellenére.. A konyhán ennek érdekében biztosítani kell a szükséges felszereléseket: hideg, meleg folyóvízellátás, szappan, virusölő hatással is rendelkező kézfertőtlenítő szer, egyszer használatos papír kéztörlő, fedeles, kézi érintés nélkül nyitható, műanyag zsákkal bélelt hulladékgyűjtő edény. Gondoskodni kell a kézmosók folyamatos tisztaságáról is, mert a vírusok és a baktériumok egy rossz, kontrollálatlan mozdulattal továbbadhatók a konyhai dolgozóknak.