Február 26-án, hamvazószerdán kezdődött el a húsvétot megelőző nagyböjt. A vallási előírás szerint az egészséges felnőtteknek ebben az időben tartózkodniuk kell a hústól, az időseknek és a betegeknek viszont az állapotuknak megfelelően kell táplálkozniuk.

Bölcs össztársadalmi tudás is indokolja a húsmentességet, hiszen a farsang nem a megtartóztatásról szólt. Az egészséges egyensúlyra törekvés azt kívánja az étkezésben is, hogy megtisztítsuk szervezetünket. A hús és a zsír elhagyásával könnyebben emészthető táplálékhoz jutunk, a gyomor- és a bélrendszer felfrissülhet. Kedvezőbb lehet a koleszterinszint, és tehermentesítjük egész szervezetünket, felkészíthetjük a tavasszal érkező friss zöldségekre, gyümölcsökre.

A túlfogyasztásról híres mai korban az egészséges embernek nem kell attól tartania, hogy bármiben is hiányt szenvedne, ha 40 napig hús nélkül táplálkozik. A különböző szintű böjtök mértékletes és orvos által ellenőrzött alkalmazása is inkább hasznára válik mindenkinek, mintsem ártalmára. Akár egynapos, akár a húsvétig tart.