Az egészségtudatosság napjainkban szerencsére egyre elterjedtebb, melynek legalapvetőbb eleme a szervezetünkbe bevitt ételek minőségi megválogatása. Mikor bevásárlásra kerül a sor, sok összetett élelmiszer esetében laikusok számára nehezen értelmezhető és esetlegesen félreérthető a címkéken látott információ.
Az alábbiakban összeszedtünk pár fontos támpontot, ami alapján könnyebb lesz megítélni a termékeket.

Összetevői lista

Az összetevői lista legelején mindig az az összetevő kerül féltüntetésre, mely a termékben legnagyobb mennyiségben megtalálható, majd az összetevők mennyiségi arányainak megfelelően csökkenő sorrendben folytatódik
Ennek alapján azok az élelmiszerek, melyek listájuk elején a finomított liszt, hidrogénezett olaj, cukor – és egyéb elnevezései- állnak, nem ítélhetőek a legjobb választásnak.

Tartsuk szem előtt azt is, hogy minél hosszabb az összetevői lista, annál jobban feldolgozott a termék.

Igyekezzünk tehát azok közül a termékek közül válogatni (ha már feldolgozott élelmiszert vásárolunk), melyek listája rövid.
A cukor különböző megnevezései

A cukor, mint összetevő különböző nevekkel és formákban megjelenhet a termékben.

Cukorféleségek*: cukor, répacukor, barnacukor, vajas cukor, nádcukor, görgőcukor, kókuszvirágcukor, invertcukor, muscovadocukor, organikus nyerscukor, raspaduracukor, párologtatott cukornádlé és cukrászcukor turbinádócukor, nyerscukor, szőlőcukor, malátacukor, dextróz, organikus cukor

Szirupok*: agave szirup, melasz, kukorica szirup, rizsszirup, méz, agave nektár, glükóz-fruktóz szirup, glükózszirup, fruktózszirup, juharszirup

*a teljesség igénye nélkül

A termék elején található csábító állítások

A gyártó a termék eladhatósága érdekében kiemeli annak jó tulajdonságát. Mikor levesszük a polcról azonban érdemes megnézni, hogy számunkra az a tulajdonság elegendő-e vagy egyéb szempontokat figyelembe véve már mégsem az lesz a megfelelő termék számunka.

pl.: Műzli/gabonapehely elején a „teljes értékű gabona“ kiírása pozitívan hat, de sok esetben az összetevőket megnézve léthatjuk, hogy hozzáadott cukortartalma magas.

Top figyelmet felkeltő állítások

 

  1. Light – A light szó arra utal, hogy az összetevőket úgy válogatták meg, hogy valamely makrotápanyag szempontjából (zsír vagy szénhidrát) átlagosan a hasonló termékek közt csökkentett értékeket tartalmaz. Legyen szemünk előtt azonban az a mondás, hogy „ha valahonnan elvesznek, máshol azért hozzáadhatnak“. pl.: gyümölcsjoghurt esetében a light zsírtartalomra és cukortartalomra is vonatkozhat, így érdemes megbizonyosodni mire utal a gyártó
  2. Teljesértékű gabonával– Ez a kijelentés általában sajnos csak arra utal, hogy tartalmaz egyéb kiőrlési fokú (pl.finomított)
  3. Hozzáadott cukor mentes – Néhány összetett termék esetében a termékhez nem adnak hozzá, azonban jelen lehet benne olyan összetevő, mely már tartalmaz hozzáadott cukrot