A bőség pazarlásra szoktatja az embert, a szükség azonban megtaníthatja a takarékosságra, a beosztásra. Az élelmiszerpazarlás fogalma és gyakorlata néhány hét alatt új tartalmat kapott, és ezzel párhuzamosan került előtérbe a takarékoskodás, az élelmiszerekkel, az ételekkel való tudatos gazdálkodás is.

Ez a mindennapi étkezésünkkel kapcsolatban felértékelte a maradékok jelentőségét. Azt, a már nem szükséges ételt, amit eddig könnyű szívvel dobtunk a kukába, de amiben sok munka és pénz is haszontalanul végezte.  Őseink nagyon sok tapasztalatot szereztek abban, hogy a frissen készült étel maradékából mi mindent lehet még készíteni, hogyan lehet más formában hasznosítani az alapételeket – ennek a műveletnek köszönhetők például a rakottasok. Ezekre a tudásokra most szükség lehet, és ha az élelmiszerbiztonsági előírások betartásával hasznosítjuk a maradékot, akkor nemcsak munkát és pénzt takarítunk meg, hanem kisebb-nagyobb léptékben jót teszünk a földnek – végső soron magunknak is.