Függni nemcsak ártalmas dolgoktól lehet. Egy kutatás szerint vannak olyan ételek is, amelyek addiktívak. Amelyek evését akkor sem tudjuk abbahagyni, ha már jól laktunk, de a szemünk és a szánk még tovább kívánja. Az első helyen a pizza áll. Mögötte a csokoládé, a csipsz, a sütemények és a jégkrémek, a sült hasábburgonya, a sajtburger, a cukros üdítők, a torta és a sajt. De megcsalja jóllakottság érzékünket a rántott csirke, a kalács, a vajas pattogatott kukorica és a gumicukor is.

Jó hír, hogy a cukorban, zsírban gazdag ételekhez képest vannak olyanok is, amelyek nem fenyegetnek a mértéktelen falánksággal. Első helyen ebben a sorban az uborka áll, majd a sárgarépa, a bab, az alma és a barna rizs következik. De ide tartozik a tiszta víz és a tojás is, a natúr csirkemellel együtt. Az adatokat elemző dietetikusok állítása szerint az ételaddikció háttérben is az agy jutalmazásért felelős rendszerének rendellenes működése áll. Ez a rendszer boldogsághormonokat szabadít fel étkezéskor. Az addiktív ételek azonban a normálisnál jóval erősebben váltják ki ezt a választ.  Leszokni a sok cukorról és zsírról a természetes, kevésbé feldolgozott ételekkel lehet, amelyek normális mértékben aktiválják az örömhormonok termelődését, és így nem okoznak függést.