A mondás minden ételre igaz, amivel tápláljuk testünket. A nehéz, zsíros falatok utáni kóma mindenkinek ismerős, és már egyre többen tapasztalják az ellenkezőjét is, azt, hogy jótékony hatása van egyes élelmiszereknek.  A fűszerek, a gyógynövények esetében pedig még gyógyító hatásról is tudunk.

Több kutatás is igazolta, hogy a sok zöldséget, friss, vagy akár aszalt gyümölcsöt, hüvelyeseket, teljes kiőrlésű gabonát, magvakat, tengeri halat fogyasztó emberek egészségesebbek. A mediterrán országokban élők táplálkozási szokásai és Japán hagyományos étkezési kultúrája kifejezetten támogatja a test és a lélek harmóniáját. Ami azt is jelenti, hogy nem az időről időre előkerülő „szuperfood”-októl kell várni és remélni a kiegyensúlyozott táplálkozást, hanem fordítva: kiegyensúlyozottan kell étkezni. Erre éppen most van a legtöbb lehetőségünk. Elég csak kimenni a piacra, és gyönyörködni a zöldséges pultok látványában.