Divatba jött a közétkeztetés

Szakácskönyvet írni is, venni is jó. A könyvesboltok év végi kínálatában ez a tendencia már évek óta jól látható, de idén történt meg az az áttörés, ami a közétkeztetésben dolgozók szívét is megdobogtathatja. Feltűnően sok könyv készült ugyanis a laikusoknak, amelyek a szülőknek, a pedagógusoknak, az intézményvezetőknek közérthetően magyarázzák el például a tápanyagok jelentőségét. A táplálkozás- és élelmezéstudomány legavatottabb szerzőit az a cél vezérelte, hogy segítsék az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás megtervezését. Az Új Tápanyagtáblázat összeállítói az ÁNTSZ dolgozói, védőnők, táplálkozási tanácsadók, az élelmezésben dolgozó szakemberek, dietetikusok voltak.

Megjelent a nagyközönség számára egy Közétkeztetési szakácskönyv is, ami 100 személyre szóló ételgyűjteményt tartalmaz, és a dietetika jelentőségét megmagyarázó kiadvány is. Szerzői, Figler Mária és Kubányi Jolán azzal érvelnek, hogy étrendünk nemcsak a közérzetünkre van hatással, hanem élettartamunkra és életminőségünkre is.

Egy másik, izgalmas és látványos könyv, a Mindent a táplálkozásról olyan kérdéseket boncolgat, hogy létezik-e tökéletes étrend, mi a glutén, és mi a tudományos alapja azoknak a felfedezéseknek, amelyekkel a média eláraszt?
Hosszan lehetne még folytatni a közétkeztetés témakörébe vágó könyveket, de ez a rövid felsorolás is érzékelteti, hogy egyre több csatornán terjednek a hiteles információk az egészségtudatos étkezésről, étkeztetésről.