Hagyomány és korszerűség a Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ)  2019-2020. évi feladata

 

Megjelent a Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) 2019-2020. évi versenykiírása, eszerint az idei téma a nyári ételek lesznek. A verseny 3 fordulós, a selejtezők június 25-ig lezárulnak. A régiós elődöntőket szeptember és november között rendezik meg, az országos döntőt pedig 202 februárjában tartják.

A KÖSZ-re május 23-ig jelentkezhetnek azok a közétkeztetésben dolgozó csapatok, amelyek szeretnének részt venni a KÖZSZÖV, az MNGSZ és a NÉBIH által szervezett versenyen.  Rangját jelzi, hogy fővédnöke Nagy István agrárminiszter, Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára és Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke. A versenynek két szakmai védnöke van, Hamvas Zoltán, a Magyar Bocue ’d Or Akadémia elnöke, és Zoltai Anna, az Élelmiszer Higiénikusok Társasága alelnöke.

A verseny témája a nyári ételek, a hagyomány és a megújulás jegyében. A versenyzők feladata, hogy a közétkeztetésben is elkészíthető, felnőtteknek szánt, komplettált, 3 fogásos ebédet tervezzenek meg és tálaljanak a modern gasztronómia jegyében. A nettó nyersanyagköltség 550 Ft/ adag lehet. A verseny kiírói 3 + 1 fős csapatok nevezését várják, akik közül legalább 1 főnek 35 év alattinak kell lennie. Kötelező, új elem, hogy a csapat irányítójának élelmezésvezetőnek, vagy vendéglátó-ipari üzletvezetőnek kell lennie, vagy rendelkeznie kell középfokú vendéglátóipari szakképesítéssel, vagy öt éves közétkeztetés irányítói gyakorlattal.