Nem mese az élelmiszerbiztonság

 

Új, oktató mesekönyvvel bővült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal oktatási programja. Az elsősorban 3. és 4. osztályosoknak szóló „Mese habbal, szülinappal” című kötetet Zsigó Róbert államtitkár mutatta be február 20-án a Csillaghegyi Általános Iskolában.

Beszédében kiemelte, hogy a NÉBIH mesekönyve, Gévai Csilla munkája arra reflektál, hogy a mai világban a gyermekek egyre kevésbé tudják otthon ellesni az ételkészítés és az élelmiszerbiztonság gyakorlati alapjait. Márpedig Európában az élelmiszer-eredetű megbetegedések egyik leggyakoribb oka éppen a helytelen háztartási gyakorlat.
Ezért is tűzte ki célul az Agrárminisztérium és a NÉBIH, hogy az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos alapvető gyakorlati ismereteket visszaillessze a vásárlók mindennapjaiba, elsőként a gyerek körében.

A most megjelent mesekönyv segítségével a kisiskolások észrevétlenül, meseolvasás közben tehetnek szert a legfontosabb élelmiszerbiztonsági alapismeretekre: mire figyeljenek bevásárlás közben, milyen sorrendben érdemes az élelmiszereket a kosárba tenni, milyen a biztonságos ételtárolásra és miért fontos a kézmosás.

A mesekönyv legfontosabb üzenete: ha helyesen bánunk az élelmiszereinkkel, azok kreatív kikapcsolódást és örömforrást jelentenek az életünkben.