Jó bizonyítvány az élelmiszerbiztonságról

A biztonságos élelmiszer egyformán érdeke a termelőnek és a fogyasztónak is. Hogy kettejük bizalmi viszonya hogyan áll, azt térképezte fel az Eurobarometer 2019 áprilisában végzett felmérése, ami az élelmiszerbiztonság fogyasztói megítélését vizsgálta az Európai Unió országaiban.

Az eredmények alapján a vásárlók számára a származás helye, az ár és az íz mellett az élelmiszerbiztonság az egyik legfontosabb tényező, amit vásárláskor mérlegelnek. A magyar vásárlókat az élelmiszerekben jelenlévő növényvédőszer-maradványok és az adalékanyagok (színezékek, tartósítószerek) aggasztják a legjobban, valamint – Európai Uniós átlagnál  –  a genetikailag módosított alapanyagok felhasználása.  Ezzel együtt nálunk nem központi kérdés az élelmiszerbiztonság, az elemzők szerint azért, mert ezt a helyzetet kiegyensúlyozottnak érzékeli a lakosság.

Ezt támasztják alá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kutatási eredményei is. A vásárlók az egészségügyet követően a legfontosabb, az állam által felügyelt területnek tartják az élelmiszerbiztonságot. A hazai fogyasztók többsége, 58%-a stabilitást érzékel ezen a téren, a változást észlelők túlnyomó hányada (88%-a) pedig kifejezetten javulást tapasztalt.

A válaszadók 87,5%-a ismeri a hivatalt, és 74%-a megbízik a munkájában. Ezzel az értékkel a vizsgált állami intézmények közül az állampolgárok szerint a legmegbízhatóbb hivatal lett.