Az élelmiszerlánc minden elemében fontos a jó higiéniai gyakorlat ismerete és betartása, mert csak ez garantálhatja a biztonságos ételkészítést. Július elejétől új ágazatra, a kiskereskedelmi élelmiszerforgalmazásra is kidolgozták a szakemberek a szabálygyűjteményt. Mostantól ezzel együtt a húsiparban, a sütőiparban és a tejiparban dolgozó vállalkozások számára elérhető a jó higiéniai gyakorlati útmutatója (GHP).
Az útmutató a megvalósítható, ugyanakkor a kockázatokkal arányos intézkedések gyűjteménye, amelyek az élelmiszeripar mindennapi gyakorlatán alapulnak. A GHP-k segítik a vállalkozásokat a rendeletek megértésében, a saját szabályzataik kidolgozásában. A szabálygyűjtemény folyamatosan frissül, az időközben megszerzett gyakorlati tapasztalatokkal és az aktuális jogszabályi változásokkal. Az általános szabályok között kiemelt jelentősége van az önellenőrzésnek, ehhez is kapnak támpontokat a vállalkozók.
A négy útmutató ingyenesen letölthető az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapjáról.