Rossz hír, de igaz: szervezetünk megbízhatatlanul informál bennünket arról, hogy mennyi étel lenne az elég. Ezért az az általános, hogy alábecsüljük az egyszerre elfogyasztott élelmiszer mennyiségét, aminek egyenes következménye, hogy többet eszünk a szükségesnél.  A megfontoltság nélküli evést az teszi veszélyessé, hogy szinte soha nem vagyunk a tudatában annak, hogy túlléptünk a határon.

Azért, mert egy tányér étel elfogyasztása előtt annak térfogatára koncentrálunk. Azt esszük meg, nem pedig annyi kalóriát, amennyit elterveztünk. Az erre vonatkozó kutatások azt találták, hogy ha egy adott mennyiségű étel kalóriaértékét megduplázták, akkor sem panaszkodott senki, hogy nem bírta megenni az egész adagot. Amikor pedig megfelezték a tányéron lévő ételt, szintén nem reklamált senki, hogy még éhes. Mindkét esetben jóllaktak. Ebből arra következtetnek a kutatók, hogy sosem kalóriákat fogyasztunk, hanem mennyiséget. A hosszabb és jobb minőségű élethez azonban változtatnunk kell ezen az étkezési szokásunkon. Közeledik az újév – itt a ragyogó alkalom.