November végén már nyomtatásban is, 10 ezer példányban megjelent az Útmutató a Vendéglátás és Étkeztetés Jó Higiéniai Gyakorlatához (GHP) című kiadvány második, átdolgozott kiadása. Ebben a NÉBIH szakemberei a szakmai szervezetek képviselőit tömörítő GHP Munkacsoporttal közösen vállalkozási kategóriánként gyűjtötték össze a közétkeztetők számára is alapvető követelményeket.

Az első kiadás 2012-ben készült el, de azóta olyan sokat változott a vendéglátás, a főzési technológia, annyi új alapanyag és divat terjedt el, olyan sok új jogszabály jelent meg, hogy szükség volt ezeknek a harmonizálására a napi gyakorlattal. Ennek érdekében 140 helyen kellett az első kiadás szövegét módosítani. Főként az üzemeltetésre vonatkozó előírásokat aktualizálták, és bekerült egy teljesen új fejezet is, ami az időközben fontossá vált témával, a vendégek tájékoztatásával, a termékek jelölésével és a kötelező termékinformációkkal foglalkozik. Újdonságként szerepel az allergénekre és az akrilamidra vonatkozó tájékoztatás leírása is.
Szintén új információkat közölnek a konyhák minősítéséről, illetve az önellenőrzésről. Ennek értelmében a konyháknak maguknak kell megszervezniük és dokumentálniuk működésüket, a hatósági ellenőrzés pedig azt vizsgálja, mennyire tartják be saját követelményeiket.

Az átdolgozott Jó Higiéniai Útmutató online változata letölthető a NÉBIH honlapjáról, a nyomtatottat pedig a hatóságtól lehet beszerezni. (Link)