Ezzel a címmel tartott egész napos szakmai konferenciát a NÉBIH november 29-én a  budapesti Herman Ottó Intézetben. A meghívottak a piac két oldalának kiemelkedő szereplői voltak. Sikeres együttműködésükből a közétkeztetés is gazdagodhat: változatosabb lehet a kínálat a most már nagy választékban termelt, kiváló hazai alapanyagból.

Horváthné Wind Bernadett, a NÉBIH bírálatvezetője a közétkeztetésben gyakran megjelenő burgonyás ételek érzékszervi értékelését ismertette. Előadásából kiderült, hogy a hatóság nem véletlenül fordít nagy figyelmet a burgonyára: ez a harmadik legnépszerűbb köret, ami a tányérokra kerül (a tészta és a rizs után). Rendkívül sokféle formában használják a nagykonyhákon a krumplit: készül belőle leves, többféle főzeléknek és salátának alap- vagy kiegészítő anyaga, a közkedvelt egytálételek és rakottak alkotóeleme, és örök kedvenc a népszerűségi listákon a krumplis tészta.

A hatósági bírálatok azt a célt szolgálják, hogy csak a kifogástalan minőségű alapanyagból készüljenek ezek az ételek. Ezért az érzékszervi ellenőrzések alkalmával értékelik külalakját, állományát, a belőle készült étel illatát, ízét. Az előadó megosztotta azon tapasztalatát, hogy a burgonyás étel akkor lesz még jobb, ha korszerű konyhatechnológiai eljárásokkal dolgozzák fel, ha megfelelő étellel párosítják, ha jó fajtájú burgonyát választanak az ételkészítéskor (megkülönböztetve a főzni-, a sütnivaló krumplit a salátának valótól), ha változatos fűszerekkel gazdagítják ízét, és ínycsiklandóan tálalják.