Számtalan diétáról és gasztrotrendről derült már ki, hogy nemcsak hatástalan, hanem ártalmas is. A legújabban hódító flexitarianizmus azonban teljesen mentes a szélsőségektől, és nemcsak elfogadni, hanem betartani is könnyű.
A rugalmas táplálkozás ugyanis olyan, mint amilyennek az egészségesnek lennie kellene. Az étkezések zömét a rostdús táplálékok alkotják, az ásványokban, vitaminokban, természetes szénhidrátokban, növényi fehérjékben gazdag hüvelyesek, gabonafélék,
olajos magvak, gyümölcsök és zöldségek. De ebbe az étrendbe belefér, hogy hetente egyszer húst is együnk, ám ebből csak a prémium
minőségűt tartják elfogadhatónak. Vásárlási szempontjukban előkelő helyen áll a regionalitás: lehetőleg kézműves termelőktől, manufaktúrákból vásárolnak.
Akik a flexitarianizmus elvét követve semmit nem zárnak ki az étkezésükből, tulajdonképpen feltalálták a meleg vizet: mindenből annyit kell fogyasztani, amennyire az emberi szervezetnek szüksége van.