3 kiemelkedő fontosságú tápanyag a szem egészségéért
Látásunk az 5 legfontosabb érzékszervünk egyike, épségének fenntartása érdekében ajánlott odafigyelni a megfelelő tápanyagellátására.
Alapvetően egészséges, vegyes táplálkozással mindent tudunk biztosítani szemünk egészsége számára, cikkemben kiemelnék 3 különösen fontos tápanyagot amivel támogathatjuk optimális működését.
- A-vitamin
A vakság egyik leggyakoribb oka a világon A-vitamin hiányából adódik. (1)
Ez a vitamin elengedhetetlen fontosságú a szemben található fotoreceptorok működéséhez.
Amennyiben A-vitamin hiány lép fel, a hiányállapot súlyosságától függően a következő tünetek jelentkeznek:
- éjszakai vakság
- szemszárazság
- Bitot-folt
Az A-vitamin csak állati eredetű élelmiszerekben található, zsírban oldódó vitamin. Étrendi forrásai közé tartozik a máj, a tojássárgája és a tejtermékek.
Azonban az A-vitamin előanyaga, a Béta karotin már zöldségekben és gyümölcsökben is megtalálható. pl.: sütőtök, őszibarack, sárgarépa
- Omega 3 zsírsav (EPA,DHA)
Az omega 3 zsírsav egyaránt elősegíti az agy és a szem fejlődését már csecsemőkortól.
Vizsgálatok azt mutatják, hogy az omega-3-kiegészítők alkalmazása előnyös lehet a száraz szembetegségben szenvedőknél (2,3,4,5).
Szemszárazságban szenvedő emberekkel készült tanulmány során kiderült, hogy három hónapig tartó EPA és DHA kiegészítők napi rendszerességű szedésével a könny összetétele megváltozott, ezáltal javulást eredményezve. (3)
Az omega-3 zsírsavak segíthetnek megelőzni más szembetegségeket is.
A középkorú és idősebb diabéteszes felnőttek körében végzett vizsgálat megállapította, hogy a napi 500 mg omega-3 napi rendszerességű bevétele csökkentheti a diabeteses retinopátia kockázatát (6).
Az EPA és a DHA legjobb étrendi forrása az olajos húsú halak (csuka, busa, lazac) és a lenmag.
- C-vitamin
Szemeink nagy mennyiségű antioxidánsot igényelnek, többet, mint bármelyik más szervünk.
A C-vitamin antioxidáns hatása különösen hasznosnak bizonyul, bár a szem egészségében betöltött szerepéről nincsenek ellenőrzött vizsgálatok.
A C-vitamin koncentrációja a szem legkülső részét kitöltő folyadékban halmozódik fel a legnagyobb mennyiségben, nagyobban, mint bármely más testfolyadékunkban.
A C-vitamin szintje itt közvetlenül arányos azzal, hogy a táplálékunkból (vagy étrendkiegészítőkből) mennyit viszünk be szervezetünkbe. (7, 8).
Jelentős mennyiségű C-vitamint tartalmaznak a friss gyümölcsök (pl. acerola, citrus félék, kiwi stb.) és zöldségek egyaránt.
forrás:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3090484
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27817918
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21045648
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25193932
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16210721
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27541690
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1914507
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2401346