3 kiemelkedő fontosságú tápanyag a szem egészségéért

 

Látásunk az 5 legfontosabb érzékszervünk egyike, épségének fenntartása érdekében ajánlott odafigyelni a megfelelő tápanyagellátására.

Alapvetően egészséges, vegyes táplálkozással mindent tudunk biztosítani szemünk egészsége számára, cikkemben kiemelnék  3 különösen fontos tápanyagot amivel támogathatjuk optimális működését.

  1. A-vitamin

A vakság egyik leggyakoribb oka a világon A-vitamin hiányából adódik. (1)

Ez a vitamin elengedhetetlen fontosságú a szemben található fotoreceptorok működéséhez.

Amennyiben A-vitamin hiány lép fel, a hiányállapot súlyosságától függően a következő tünetek jelentkeznek:

  • éjszakai vakság
  • szemszárazság
  • Bitot-folt

Az A-vitamin csak állati eredetű élelmiszerekben található, zsírban oldódó vitamin. Étrendi forrásai közé tartozik a máj, a tojássárgája és a tejtermékek.

Azonban az A-vitamin előanyaga, a Béta karotin már zöldségekben és gyümölcsökben is megtalálható. pl.: sütőtök, őszibarack, sárgarépa

 

  1. Omega 3 zsírsav (EPA,DHA)

Az omega 3 zsírsav egyaránt elősegíti az agy és a szem fejlődését már csecsemőkortól.

Vizsgálatok azt mutatják, hogy az omega-3-kiegészítők alkalmazása előnyös lehet a száraz szembetegségben szenvedőknél (2,3,4,5).

Szemszárazságban szenvedő emberekkel készült tanulmány során kiderült, hogy három hónapig tartó EPA és DHA kiegészítők napi rendszerességű szedésével a könny összetétele megváltozott, ezáltal javulást eredményezve. (3)

Az omega-3 zsírsavak segíthetnek megelőzni más szembetegségeket is.

A középkorú és idősebb diabéteszes felnőttek körében végzett vizsgálat megállapította, hogy a napi 500 mg omega-3 napi rendszerességű bevétele csökkentheti a diabeteses retinopátia kockázatát (6).

Az EPA és a DHA legjobb étrendi forrása az olajos húsú halak (csuka, busa, lazac) és a lenmag.

 

  1. C-vitamin

Szemeink nagy mennyiségű antioxidánsot igényelnek,  többet, mint bármelyik más szervünk.

A C-vitamin antioxidáns hatása különösen hasznosnak bizonyul, bár a szem egészségében betöltött szerepéről nincsenek ellenőrzött vizsgálatok.

A C-vitamin koncentrációja a szem legkülső részét kitöltő folyadékban halmozódik fel a legnagyobb mennyiségben, nagyobban, mint bármely más testfolyadékunkban.

A C-vitamin szintje itt közvetlenül arányos azzal, hogy a táplálékunkból (vagy étrendkiegészítőkből) mennyit viszünk be szervezetünkbe. (7, 8).

Jelentős mennyiségű C-vitamint tartalmaznak a friss gyümölcsök (pl. acerola, citrus félék, kiwi stb.) és zöldségek egyaránt.

 

forrás:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3090484
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27817918
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21045648
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25193932
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16210721
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27541690
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1914507
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2401346