Sokan érezzük, hogy Földünk megóvása végett elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentése.

Az első lehetőség, ami a széndioxid kibocsátás csökkentésére mindenkinek eszébe jut az az, hogy kevesebbet járjunk autóval vagy váltsuk le az üzemanyaggal működő használt gépjárművet elektromosra. Ezen kívül azonban célunkat még több más, apró életmódbeli változtatással is el tudjuk érni, beleértve táplálkozásunkat is.

Íme a 8 tipp, mellyel Te is könnyedén hozzájárulhatsz a közös célhoz:
1. Ne pazaroljuk az ételt

Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik. Útmutató az élelmiszerpazarlás megelőzéséhez.

2. Használjunk kevesebb műanyagot
  • vigyünk saját, többször használatos
  • tároljuk üveg edényben az ételmaradékokat
  • csökkentsük/ne fogyasszunk műanyagflakonos üdítőket és vizeket
  • gyűjtsük szelektíven a hulladékot
3. Fogyasszunk kevesebb húst

Egy 16 800 amerikai részvételével végzett tanulmányban bebizonyosodott, hogy a legtöbb üvegházhatású gázt kibocsátó étrend a marha-, borjú-, sertés- és más kérődzők húsában gazdag étrend. (1) Alapvetően az állattenyésztésből származó kibocsátások – különösen a szarvasmarhafélék – a földgömb ember által kiváltott üvegházhatásúgáz-kibocsátásának 14,5% -át teszik ki. (2)
Egyre inkább kezd elterjedni az, hogy alkalmanként egy-egy étkezés alkalmával a húst másra cseréljük.

4. Ne idegenkedjünk a növényi alapú fehérjeforrásoktól

Hús nélkül is lehet komplett egy étkezés. A hüvelyes zöldségek alapvetően nagyon magas fehérjetartalommal rendelkeznek, melyek egyidejűleg gabonával fogyasztva már teljes értékűen hasznosulni is tudnak.

5. Együnk több rostban gazdag ételt

A rostdús étrend nem csak egészségünkre van jó hatással, egyidejűleg az ökológiai lábnyom csökkentésében is segítségünkre lehet. A 3-as pontban hivatkozott tanulmányban megállapították azt is, hogy az alacsony nátrium és telített zsírsav tartalmú, de magas növényi rost alapú étrend a legkevesebb üvegházhatású gázt kibocsátó. Ezek az ételek segítenek a telítettségérzet megtartásában, így természetesen korlátozva a nagy szénterhelésű ételek túlfogyasztását.

6. Gondozz kiskertet

Egy kiskert gondozása mérettől függetlenül szintén közelebb visz célunkhoz. Ennek oka az, hogy a gyümölcs- és zöldségtermesztéssel közvetlenül befolyásoljuk a műanyag csomagolású termékek felhasználását és a szállítmányozott terméktől való függőséget. Ezen kívül az ökológiai gazdálkodási módszerek gyakorlása, az esővíz újrahasznosításával és a komposztálással szintén tehetünk a környezetünkért.

7. Kerüljük a túlzott élelmiszerfogyasztást

 

8. Részesítsük előnyben a hazai termékeket

 

Egyszerű és gyorsan elkészíthető húsmentes ebéd ötlet:

Mexikói wrap:

Hozzávalók 1 főre:

 • 1 db teljeskiőrlésű tortilla lap
 • 30g kukorica
 • 10g lilahagyma
 • 15g jégsaláta
 • 20g kaliforiai paprika
 • 80g vörösbab (konzerv)
 • 15g fekete olivabogyó
 • 50g hámozott paradicsom

fűszerek: chili, só, cayenne bors, fokhagyma, római kömény, oregano

Egy kerámia serpenyőben a hámozott paradicsomot a kukoricával, vörösbabbal, a kis szeletekre vágott olajbogyókkal és a fűszerekkel összeforraljuk. A felmelegített tortilla lap közepére a jégsalátát, tetszőleges formára aprított lilahagymát, kaliforniai paprikát majd a serpenyőbe összeforralt paradicsomos-zöldséges szószunkat ráhelyezzük. Először a két szélső oldalt behajtjuk majdnem középpontig. Ezután kell felhajtani az alját egészen a tetejéig, majd betűrni a töltelék alá és szorosan feltekerni.

 

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6408204/
 2. http://www.fao.org/3/a-i3437e.pdf
 3. https://www.healthline.com/nutrition/how-to-reduce-carbon-footprint#9.-Purchase-local-food