Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik a vendéglátásban és a háztartásokban, és ennek a mennyiségnek a jelentős része megelőzhető lenne. Ezért indította el a NÉBIH három éve a Maradék nélkül elnevezésű programját.  Most a szakértők a vendéglátóknak, a kereskedőknek, a gyártóknak és a háztartásoknak gyűjtötték össze egy ingyenesen letölthető útmutatóban a már kipróbált, lehetséges jó gyakorlatokat. Egy fejezet kifejezetten a vendéglátás, a közétkeztetés számára készült.

Például az élelmiszerhulladékok nyomon követési, mérési rendszerének kialakítását, a minőségmegőrzési idővel kapcsolatos ismeretek kommunikálását, az adományozást.  A célok között szerepel az is, hogy a lakosság ismerje és értékelje, ha egy vállalat gondot fordít a fenntarthatóságra.
A GasztVitál cégcsoportnál törekszünk arra, hogy konyháinkon  hatékony megelőzéssel minél kisebb mennyiségű élelmiszerhulladék keletkezzen, ezáltal is hozzájárulva környezetünk megóvásához.

A lakosság számára készült útmutatót és további hasznos anyagokat a témában IDE kattintva ér el.