A gyömbér egy Kínából származó fűszer-, és gyógynövény. Gyökér része erős gyógyászati tulajdonságokkal rendelkezik. A gyömbért frissen, szárítva, porítva, olajként vagy léként használhatjuk. Fűszerként vagy kozmetikumok alapanyagaként is találkozhatunk vele.
A gyömbér egyedi illata és íze a természetes olajából származik. A legfontosabb a gingerol, mely egy bioaktív vegyület, számos jótékony hatást gyakorol a szervezetünkre. A gyömbér aktív összetevője antibakteriális hatású, segíthet a fertőzések leküzdésében. Sokféle baktérium növekedését gátolhatja.
Erős gyulladásgátló és antioxidáns hatással rendelkezik. A gyömbér erősíti az immunrendszert. Melegítő, izzasztó hatása miatt természetes gyógyszerként is használják megfázás és influenza kezelésére. A benne lévő antivirális, méregtelenítő és gombaölő hatások természetes úton méregtelenítik a szervezetet, javítja a közérzetet és felgyorsítja a gyógyulás folyamatát is.
Émelygés és hányinger csökkentő tulajdonsággal rendelkezik. A műtétek, valamint a kemoterápiás kezelések után fellépő rosszullétek enyhítésében is bizonyítottan jótékony hatású. Terhes nők körében végzett tanulmány alapján a reggeli rosszullétek jelentkezésekor napi 1-1,5 g gyömbér jelentősen csökkenti a tüneteket.
Gyulladáscsökkentő tulajdonsága révén hatékonyan csökkenti a sportolás során kialakult izomfájdalmat, valamint az ízületi gyulladásokra is kedvező hatása van.
A gyömbér enyhíti a menstruációs fájdalmakat, ha a menstruáció kezdetén napi 1 g gyömbér kerül fogyasztásra.
Emésztőrendszeri problémák kezelésére is alkalmazzák. A gyomorbántalmak (bélgörcs, puffadás) esetén ellazítja az emésztőrendszer izmait, így csökkentve a kellemetlen tüneteket. Emésztés javítás céljából és gyomorrontás esetén kis darab gyömbér fogyasztása rendkívül előnyös.
A gyömbér csökkentheti a vér koleszterinszintjét. A magas LDL lipoproteinek (a “rossz” koleszterin) szintje a szív-, és érrendszeri betegségek fokozott kockázatához kapcsolódik. Vér hígító hatása révén mérsékli a magas vérnyomást, és segít megelőzni a vérrögképződés kockázatát. Amennyiben vér higító gyógyszert szed, a gyömbér növeli a gyógyszer hatékonyságát, így orvosával konzultáljon fogyasztásával kapcsolatosan. Magas káliumtartalma révén nagyon jó hatással van a szívre.
A nyers gyömbér egy 6-gingerol nevű anyagot tartalmaz, amelynek védő hatása lehet a rák ellen. A Michigani Egyetem rákközpontjában végzett kutatás bizonyította, hogy az őrölt gyömbér sejthalált idéz elő a petefészek rákos sejtjeiben. Egy másik kísérlet során megfigyelték, hogy a gyömbér lelassítja a végbélrák sejtjeinek növekedését, így nagyban segít lassítani a végbélrák folyamatát, illetve megelőzni azt. A növény emellett több más ráktípus, így a tüdő-, mell-, bőr-, prosztata- és hasnyálmirigyrák burjánzó sejtjeivel is felveszi a harcot. Ezen kutatások még folyamatban vannak, de az eredmények bíztatóak.
A gyömbérfogyasztás mennyisége és módjai:
A zöldségesnél igyekezzünk friss gyömbért vásárolni, melynek ismertető jelei a szilárd, kissé nedves gyökér. Héja ne legyen száraz és ráncos. Fogyasztás előtt akkora darabot vágjunk le amennyit azonnal felhasználunk. A megmaradt darabot fóliába csomagolva, hűtőben tarthatjuk. Ha hosszabb ideig szeretnénk tárolni, akár fagyasztóba is lehet tenni.
Napi fogyasztási mennyisége:
felnőttek számára: maximum 4 gramm (kb. 2 teáskanál)
terhes nők és 2 év feletti kisgyermekek számára naponta maximum 1 gramm gyökér
Ételek ízesítésére, fűszereként vagy nyersen mézzel és citrommal összekeverve is fogyaszthatjuk. Megfázás esetén főzhetünk belőle gyömbér teát, vagy forró vízbe őrölt gyömbért adagolva az inhalálás is eredményesen segít enyhíteni a megfázásos tüneteket.
Gyömbér tea:
Hozzávalók:
• 25 g friss gyömbér
• 6 dl víz
• 1 db citrom
• 1-2 ek méz
Elkészítés:
A friss gyömbért megházozzuk, majd lereszeljük. 6 dl forró vízzel leforrázzuk, majd kb. 60 fokosra hűtjük, ízlés szerint mézzel és frissen csavart citromlével ízesítjük.
Irodalom:
- https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-monograph/final-community-herbal-monograph-zingiber-officinale-roscoe-rhizoma_en.pdf
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16389016
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3995184/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21031618
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11710709
- https://academic.oup.com/jn/article/130/5/1124/4686485
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609356/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3208778/
- https://www.livestrong.com/article/381680-how-much-ginger-root-can-you-take-in-a-day/