A fokhagyma Ázsiában őshonos, fűszerként egész világon kedvelik. Az ókori népek varázserőt tulajdonítottak neki, Egyiptomban szent növényként tisztelték. A középkorban is gyógyító és tisztító erőt tulajdonítottak neki, gerezdjét amulettként hordták a nyakukban. Hazánkban a 15. században kezdték termeszteni. (1)
Az alábbiakban megnézzük milyen kedvező hatásai vannak a fokhagyma fogyasztásnak.

A Cleveland Klinika a fokhagymát a 36 legjótékonyabb hatású étel közé helyezi, nem véletlenül. Gazdag jótékony hatóanyagokban, fontos ásványi anyagok, valamint vitaminok találhatóak benne. Ezen komplex összetevőknek köszönhetően erős antioxidáns, így az immunrendszer erősítésével megakadályozzák a betegségek kialakulását.

Kutatások szerint a fokhagyma segíthet csökkenteni a krónikusan magas vérnyomást. (2) A nyers fokhagyma allicint tartalmaz, mely lazítja a véredények sima izmait. Amikor ezek az izmok ellazulnak, a vérerek tágulnak és a vérnyomás kissé csökken.
Az allicin ráksejt ellenes hatással is bír. Egyes kutatások arra utalnak, hogy a fokhagyma elfogyasztása segíthet megelőzni bizonyos rákfajtákat, jelentette az Országos Rák Intézet. A tanulmányok például kapcsolatot találtak a fokhagymában gazdag étrend és a gyomor-, vastagbél-, nyelőcső-, hasnyálmirigy- és emlődaganatok között. (3)
Az allicin egy kén tartalmú vegyület, ennek okán baktérium-, vírus-, és gombaölő hatása is van. A gyógyszeriparban főként ezen tulajdonságát használják. Hatékony a megfázásos tünetek, emésztőrendszeri zavarok, gyomor-, és bélpanaszok, légúti megbetegedések enyhítésére. (4)

Az esetleges vérnyomáscsökkenés mellett a fokhagymának vér hígító hatása is van, lassíthatja az érelmeszesedés kialakulását is. Az érelmeszesedés folyamán a koleszterint tartalmazó plakkok lerakódnak az artériákba, ott megszilárdulnak és szűkítik az ér keresztmetszetét, így növelve a szívroham kockázatát.

Fokhagymát elsősorban nyersen érdemes fogyasztani, ugyanis a benne lévő allicin hő hatására felbomlik, kedvező hatását elveszíti. Sokan erős illatanyaga miatt kiiktatják az étrendjükből, azonban számos jótékony hatása miatt ajánlatos fogyasztanunk.

Irodalom:

  1. https://hu.wikipedia.org/wiki/Fokhagyma
  2. https://nccih.nih.gov/health/garlic/ataglance.htm
  3. https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/garlic-fact-sheet
  4. https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD006206.pub4/full