Egyre több kérdés merül fel, hogy az élelmiszer-adalékanyagok vajon a gyerekeknél egészségügyi és magatartásbéli problémát is okozhatnak? Lehetnek hatással a gyermek hormon háztartására, növekedésére vagy fejlődésére, ha olyan terméket fogyasztanak, amelyben „E számok” is fel vannak tüntetve?

Mik is valójában az adalékanyagok:

Élelmiszer-adalékanyagnak nevezik azt az anyagot, amelyet – tekintet nélkül arra, hogy van-e tápértéke vagy sem – élelmiszerként önmagában általában nem fogyasztanak, ám az élelmiszerhez technológiai célból hozzáadva annak részévé válik. Általában kis mennyiségben, meghatározott céllal alkalmazzák a termékekben. (1)

Az adalékanyagok biztonságos felhasználására vonatkozó követelményrendszert két nemzetközi szervezet, a FAO és a WHO élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó közös szakértői bizottsága (JECFA) dolgozta ki. (1) A jelölésükre használt kódrendszert, az E-számrendszert az Európai Közösség fejlesztette ki, melynek legfőbb célja, hogy nemzetközileg egységesen lehessen jelölni egy anyagot, illetve, hogy az összetevői listán hosszas sorokban kelljen szerepeltetni azokat. Nem kell azonban minden E szám láttán megijedni. Megkülönböztetünk természetes és mesterséges adalékanyagokat. A természetes adalékanyagok valójában olyan adalékanyagok, melyek magában a nyersanyagban is előfordulnak. pl.: magvakban található E-vitamin

A mesterséges adalékanyagok viszont szintetikus úton előállított kémiai vegyületek. Egyre többen foglalkoznak azzal a kérdéssel, hogy van- e összefüggés a gyerekek viselkedése és az adalékanyagok fogyasztása között.
A Pediatrics szakfolyóirat 2018. augusztusi számában megjelent kutatás szerint a gyermekek számára készülő élelmiszerekben gyakran alkalmazott mesterséges ételszínezékek fokozhatják a figyelemhiányos hiperaktivitászavar (attention-deficit/hyperactivity disorder ADHD) tüneteit.
Számos vizsgálat igazolja, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknél minimálisra csökkentették a szintetikus ételszínezékek étrendi bevitelét, az ADHD tünetei is csökkentek. (2)

Bár az adalékanyagok negatív hatása még egyértelműen nem bizonyított, de az biztos, hogy az egészséges étkezéshez a minél kevésbé feldolgozott, illetve a fel nem dolgozott élelmiszerek fogyasztása visz közelebb. 

Vásároljunk és fogyasszunk több friss vagy fagyasztott zöldséget és gyümölcsöt, kevesebb feldolgozott húskészítményt, édességeket, cukros üdítőket.

Mindig ellenőrizzük, hogy milyen adalékokat tartalmaz a megvásárolt élelmiszer.

 

Felhasznált irodalom:

  1. https://portal.nebih.gov.hu/informaciok/elelmiszer/lakossagi/elelmiszerbiztonsag/elelmiszerbiztonsag-lakossagi?p_p_id=101_INSTANCE_4ndba0yRXvQX&p_p_lifecycle=0&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-1&p_p_col_count=1&p_r_p_564233524_tag=%C3%A9lelmiszer-adal%C3%A9kanyag
  2. https://pediatrics.aappublications.org/content/142/2/e20181408