A Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület nevéhez fűzödik az „Első 1000 Nap” edukációs program megalakulása, mely a hazai szakembereket fogja össze és tükrözi a nemzetközi irányelveket. A program célkitűzése, hogy a helyes táplálkozás kialakítására ösztönözze a szülők figyelmét.  Jelen tudásunk szerint a fogantatás pillanatától számított első 1000 nap (gyermek 2 éves koráig tart) táplálkozási szokásai nagy mértékben meghatározzák a későbbi népbetegségek kialakulásának kockázatát, mint elhízás, cukorbetegség, magas vérnyomás és allergiák kialakulása.

Gondoljunk csak bele, gyermekünk életének első évére megháromszorozza születési súlyát. Sosem lesz még egy ilyen intenzíven növekedő időszaka, ebből kifolyólag elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű, vitamin és ásványi anyagokban gazdag táplálkozási szokások kialakítása.

Az Európai Gyermekgyógyászati, Hepatológiai és Táplálkozási Társaság (későbbiekben: ESPGHAN) irányelve szerint a hozzátáplálást a csecsemő 4 hónapos korában lehet elkezdeni, addig teljes vagy kizárólagos anyatejes vagy anyatej hiányában tápszeres táplálásban kell részesíteni. A csecsemő 6 hónapos koráig a legjobb, és egyben immunfunkciókat is betöltő szereppel bír, a kizárólagos anyatejes táplálás, ugyanakkor eddigre már a vasraktárai kiürülnek, sőt mi több az anyatej sem tudja már önmagában fedezni az energiaigényét. A vashiány a baba szellemi fejlődését károsítja.

Fontos, hogy akkor kezdjük el a hozzátáplálást, mikorra már a gyermek szem- száj – kéz mozgáskoordinációs képességei kialakultak. Ideális időpont a megkezdésre a délelőtti szoptatás időszaka, és fontos a fokozatosság elve, egyszerre csak egy alapanyag 1- 2 kanállal való kóstoltatása. Új íz bevezetése 2-3 naponként történjen, hogy kitudjuk szűrni az esetleges kiütést vagy bármi problémát okozó élelmiszert. Elsőként allergénmentes táplálékot kell választanunk, melyre a zöldség-, gyümölcspürék adása a legalkalmasabb. Elsők között burgonya, sárgarépa, sütőtök, alma, őszibarack meggy választandó.

A glutén bevezetése az ESPGHAN ajánlásai szerint 4- 12 hónapos kor között kell megtörténjen, de mindenképpen a hozzátáplálást követő 2-3. hét után. Kezdetben 3db bulátával vagy egy csapott kávéskanál liszt vagy csapott mokkáskanál búzadara ételbe keverésével próbálkozzunk. Kimondja továbbá, hogy csecsemőkorban a nagy mennyiségű glutén fogyasztása nem ajánlott. A bevezetésre a hozzáadott cukortartalmuk miatt, a cukrozott kekszek, mint háztartási keksz nem alkalmasak, illetve a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek sem, mert a gyermek emésztőrendszere még nincs felkészülve a magasabb rostartalom feldolgozására. A másik sarkalatos pont a tej, tejtermékek bevezetésének időzítése, mely a gyermek 8 hónapos korában kezdhető meg natúr joghurt, kefir, majd sajt (9. hó), később tejföl, túró (10. hó) és végezetül a tej 1 éves korban történő bevezetésével. Ez a tej és anyatej fehérje összetevőinek nagymérvű különbségéből adódik. A túlzott fehérje fogyasztás, a baba súlygyarapodásához, és a későbbi elhízottsághoz vezet.

Források:
https://www.nutriklub.hu/baba-0-12-honapos/hozzataplalas/hozzataplalas-az-elso-4-hetben-ht1/
https://wolterskluwer.com/company/newsroom/news/2017/01/complementary-feeding-for-infants-%E2%80%93-espghan-position-paper-offers-guidance.html