Tavaly év novemberében, másfél évvel a hazai felnőtt lakosságnak szóló táplálkozási ajánlások kidolgozása után, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége kiadta a 6-17 éves korosztály számára is iránymutató javaslatokat, „OKOSTÁNYÉR® 6-17 éveseknek” elnevezés címén. A korábbi házikó vagy piramis ábrázolást, felváltotta a tányér jellegű megjelenítés, melyben már élelmiszer csoportonként, és adagolási mennyiségekkel együtt taglalják a korosztályok szerint, hogy napi viszonylatban egy ideális kiegyensúlyozott étrendnek mit kellene tartalmaznia. A felnőtt és a gyermek okostányér alapvető különbsége az adagok nagyságában rejlik.

Az ajánlás leírja, hogy étrendünk alapját a zöldség és gyümölcsféléknek kéne képezniük napi 4 adagban, melyből 1 adagnak nyers formában kéne a tányérunkra kerülnie. Továbbá minden főétkezésnek ki kell egészülnie állati eredetű fehérjével (hús, hal, tojás, tej, tejtermék), ezenfelül a gabonafélék (kenyér, péksütemény, gabonapelyhek, rizs, tészta, bulgur) beiktatása is elengedhetetlen a megfelelő energiaellátás biztosításának érdekében napi 3 adagban, melyből 1 adagnak teljes kiőrlésű gabonának kell lennie. Kitér a mozgás és a folyadékbevitel fontosságára is, ahogyan a túlzott só, cukor és zsírbevitel negatív hatásait is feltűnteti és tippekkel lát el, hogyan tudnánk csökkenteni a bevitelüket.

A szakmai szervezet adagolási útmutató és energia igény kalkulátor kidolgozásával is szerette volna segíteni a szülők dilemmáját a téren, hogy mi a megfelelő mennyiségű és tápanyag összetételű étrend gyermekük számára.
Az ajánlás az adagolási útmutatókkal és energiaigény kalkulátorral együtt a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének honlapján megtekinthető. (link)