A halfogyasztás a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás része; így közétkeztetőként – a közétkeztetésre vonatkozó 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet előírása szerint – 10 napos periódusra vonatkoztatva a halak fogyasztását legalább egyszer biztosítanunk kell ellátottjaink számára.
Törekvésünk viszont nem csak arra kell összpontosuljon, hogy ennek a szabálynak megfeleljünk, hiszen legalább ugyanennyire fontos az is, hogy a gyermekek körében a halételeket megszerettessük.
Húsa könnyen emészthető, a benne található telítetlen zsírsavak (omega 3) pedig hozzájárulnak keringési rendszerünk, szemünk, agyunk optimális működéséhez.
Habár fogyasztásának rendkívül sok pozitív hatása van, a gyermek étkeztetésben jelentős kihívást jelent elfogadtatni, így meg kell próbálni minél többféleképpen és változatos halfajtákkal kínálni azt.

Legnépszerűbb (gyerekek kedvence) kínálási formája a panírozott halrúd vagy halporció, melyekből csak a minőségi– valódi halfiléből készített változatot használjuk. A változatosság és a zöldségfogyasztás fontossága miatt is, jó megoldás ennek spenótos változata is. Ugyanakkor fontos, hogy ne csak panírozott formában kerüljön kínálásra, hiszen a halaknak rengeteg elkészítési módja létezik. Kínálásakor lényeges szempont, hogy az újonnan ismertetésre kerülő halételeket valamilyen megszokott és már kedvelt ételhez hasonló módon készítsük el, ami nevében is visszaköszön majd. Így például a halas bolognait, halfalatokat sajtmártásban már kiváncsian várják milyen lesz, hiszen a más húsból készített változatait szívesen fogyasztják és jó emlékek kapcsolódnak hozzá.

Az érdeklődés felkeltésére lehetőségünk van még az elnevezéssel is játszani, 
hiszen kiskorban még a játék- és a fantázia világé a főszerep. 
Ennek alapján egy „unalmas” halvagdalt is izgalmasabbnak tűnik tengerészpogácsa elnevezéssel.

Továbbá a grízaluska vagy májgombóc helyett levesbetétként is lehet alkalmazni-, vagy halkrémek: szardíniakrém, tonhalkrém formájában kínálni. Természetesen mindemellett nagyon fontos az is, hogy az ételek fűszerezése és elkészítése harmonikus ízvilágot eredményezzen, melyben kiváló séfjeink nagy segítségünkre vannak.